Alleen jarige Kagawa scoort tegen gehavend Werder

Bart Kruyt17 mrt 2012, 16:22
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2012, 16:22

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag een volgende stap richting titelprolongatie in de Bundesliga gezet. De koploper van de Duitse competitie was in eigen huis veel sterker dan een gehavend Werder Bremen, dat vooral voor rust hevig onder druk stond. Toch scoorde Dortmund maar eenmaal: Shinji Kagawa, die deze zaterdag 23 jaar oud werd, bezorgde zijn ploeg de drie punten (1-0). Borussia Mönchengladbach won bij Bayer Leverkusen en heeft nu, net als Bayern München, acht punten minder dan Dortmund. Bayern heeft nog wel een duel tegoed en speelt zaterdag nog tegen Hertha BSC. Dortmund heeft nu twintig duels op rij niet verloren: dat is een Bundesliga-record.

/

Borussia Dortmund - Werder Bremen 1-0
Werder Bremen miste de nodige geblesseerde en/of geschorste basisspelers voor het uitduel bij Borussia Dortmund en trad daardoor noodgedwongen aan met het jongste elftal uit de Bundesliga van dit seizoen. De jongelingen konden geen vuist maken tegen Dortmund, dat vanaf het eerste fluitsignaal oppermachtig was. De thuisploeg kwam ook al snel op voorsprong: na acht minuten bediende Kevin Grosskreutz Ilkay Gündogan, die de jarige Kagawa in staat stelde om de score te openen. Kuba kreeg hierna een grote kans op de 2-0 maar zag zijn schot geblokt worden en dat gebeurde ook bij Grosskreutz. Dortmund raakte vervolgens nog tweemaal het aluminium: Kagawa stuitte op de paal en Sebastian Kehl zag zijn kopbal op de lat belanden.

Werder liet zich slechts sporadisch zien in aanvallend opzicht en de mogelijkheden die het kreeg, waren toch niet heel erg gevaarlijk. Na rust werden de gasten direct weer onder druk gezet en Kagawa kreeg nog binnen veertig seconden een volgende grote kans, maar nu mikte hij net naast. Kort hierna verzuimde ook Robert Lewandowski om het duel van haar laatste beetje spanning te verlossen en de rebound was niet aan Kagawa besteed. Het wachten was op het tweede doelpunt voor de sterkere thuisploeg, maar zolang die niet viel, mocht Werder blijven hopen op een goed resultaat. Daar kwamen ook wel mogelijkheden voor, maar onder meer voormalig Ajacied Markus Rosenberg wist niet te scoren, waardoor de goal van Kagawa beslissend was.

/

Bayer Leverkusen - B. Mönchengladbach 1-2
Bayer Leverkusen lijkt Champions League-deelname in het volgende seizoen te kunnen vergeten na een thuisnederlaag tegen Borussia Mönchengladbach. De bezoekers kwamen al na zeven minuten op voorsprong dankzij Marco Reus, die profiteerde van zeer matig verdedigingswerk van Daniel Schwaab en Bernd Leno beheerst passeerde. Bayer moest daardoor al vroeg in de achtervolging en zocht ook wel de aanval, maar de laatste pass kwam in de eerste helft vaak net niet aan bij de thuisploeg. Tien minuten na de openingstreffer kreeg Renato Augusto nog wel een goede schietkans, maar op de rand van het strafschopgebied schoot hij net over. Bayer bleef hierna drukken en Mönchengladbach stond vaak met elf spelers op de eigen speelhelft, maar de gelijkmaker waar de thuisploeg zo op zoek naar was, viel voor rust niet.

Ook in de tweede helft was Bayer de ploeg die de aanval zocht en Mönchengladbach loerde op de counter. Een kwartier na de thee kreeg Reus opeens een enorme kans om uit zo'n tegenaanval de marge te verdubbelen, toen de toekomstige versterking van Borussia Dortmund plotseling alleen op Leno afging. Reus koos voor een lob, maar Leno bleef lang staan en wist de inzet nog net met een handje te keren. Bayer kwam zodoende met de schrik vrij en zelfs op gelijke hoogte via Stefan Kiessling, maar een goed resultaat zat er niet in voor de ploeg van Robin Dutt. Mönchengladbach voerde de druk op en Leno had reddingen in huis op pogingen van Igor de Camargo, Martin Stranzl en Reus, maar kon vlak voor tijd niets doen aan een volgende inzet van De Camargo.

/

Hamburger SV - SC Freiburg 1-3
Hamburger SV is bezig aan een dramatisch seizoen en de ploeg moet zelfs serieus oppassen voor degradatie. Ook zaterdag speelde het team van coach Thorsten Fink, met Jeffrey Bruma in de basisopstelling, slecht. Na drie minuten kreeg Tolgay-Ali Arslan nog wel een grote kans, maar daarna was het Freiburg dat de klok sloeg. Een vrije trap werd ongelukkig verlengd door David Jarolim en Johannes Flum rondde af. Even later waren Bruma en co opnieuw kansloos toen Daniel Caligiuri bij de tweede paal de tweede binnenwerkte: 0-2. HSV kreeg enorme kansen op de 1-2, maar het was Cedric Makiadi die het duel twintig minuten voor tijd definitief besliste. De 1-3 van Ivo Ilicevic haalde niets meer uit.

1. FC Nürnberg - VfL Wolfsburg 1-3
VfL Wolfsburg passeerde 1. FC Nürnberg op de ranglijst, door zich terug te vechten van een achterstand in het easyCredit-Stadion. Daniel Didavi tikte al in de negende minuut van dichtbij de 1-0 binnen, maar Wolfsburg slaagde er nog voor rust in om de rollen om te draaien. Mario Mandzukic maakte gelijk met een kopbal en bediende even later met het hoofd zijn aanvalspartner Patrick Helmes, die met een volley voor de 1-2 zorgde. Nürnberg ontsnapte nog toen Mandzukic (absoluut de uitblinker van de eerste helft) vijf minuten voor rust nog de lat raakte, maar zeven minuten na rust stelde de Kroaat Helmes in staat om er alsnog 1-3 van te maken. Helmes maakte dus twee van de drie goals voor Wolfsburg, maar grote man bij de bezoekers was toch echt Mandzukic.

/

FC Augsburg - FSV Mainz 05 2-1
Jos Luhukay kon met zijn FC Augsburg goede zaken doen in de strijd tegen degradatie, maar het was Mainz dat in de rommelige eerste helft op voorsprong kwam. Sami Allagui kreeg de bal op vijf meter van het doel voor zijn voeten (na een inzet van Eric Maxim Choupo-Moting) en hij maakte het goed af. Vlak voor de pauze tekende Ja-Cheol Koo voor de gelijkmaker, door in de lange hoek te schieten na een combinatie tussen Matthias Ostrzolek en Torsten Oehrl. Vijf minuten na de pauze werd het zelfs 2-1: Sebastian Langkamp torende boven iedereen uit en kopte binnen. De promovendus hield de touwtjes na de pauze stevig in handen, hoewel Mainz in de slotfase nog vergeefse pogingen deed voor de gelijkmaker.