voetbalzone

‘Als bij Oranje de instelling niet klopt, krijgen ze het lastig in Moldavië’

Erik van Dam07 okt 2010, 10:06
Laatst bijgewerkt: 07 okt 2010, 10:06
Advertentie

Hoewel de spelers van Oranje na jaren van interlandvoetbal wellicht al wat gewend zijn, kunnen ze in Moldavië nog weleens voor een verrassing zijn komen te staan. Dit meent de Nederlandse trainer Job Dragtsma, die vorig jaar met het Finse FC Inter een wedstrijd speelde in Moldavië. “Je weet niet wat je ziet als je daar voor de eerste keer bent”, zo laat de oefenmeester weten over het armste land van Europa.

“Op weg naar het stadion zag ik talloze flats met kapotte ramen. Het was een troosteloze bedoening”, zo vervolgt Dragtsma donderdag in het weekblad Voetbal International. “Ik heb het als surrealistisch ervaren. Je zit maar drie uur in het vliegtuig, bent nog steeds in Europa, maar wat je aantreft is een derdewereldland. Dat laat nog maar eens zien hoe groot de verschillen in Europa eigenlijk zijn.”

“De meeste mensen in Moldavië hebben maar één ding aan hun hoofd: hoe kom ik de dag door met het beetje geld dat ik heb”, zo laat de Nederlander weten. Moldavië is met een bevolking waar zeventig procent onder de armoedegrens leeft en een werkeloosheid van dertig procent het armste land van Europa. Aanstaande vrijdag wacht het Nederlands elftal de kwalificatiewedstrijd met de Moldaviërs, die momenteel op plaats tachtig van de wereldranglijst staan.

Niettemin waakt Dragtsma voor onderschatting bij de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. “Moldavië heeft absoluut geen topploeg, maar is wel heel lastig te bespelen. Als je de resultaten uit het verleden bekijkt, denk je: die kunnen er helemaal niks van. Maar dat valt toch tegen. Ze zijn een stuk beter dan landen als Luxemburg en San Marino. Bij Oranje moet Van Marwijk er vooral voor waken dat er geen gemakzucht in zijn ploeg sluipt. Je komt niet naar Chisinau om een leuk potje te voetballen. Als je instelling niet klopt, kun je het tegen Moldavië lastig krijgen.”

Bezig met laden …