voetbalzone

'Als je talenten tegenhoudt profvoetballer te worden, ben je niks waard'

Bart Kruyt02 jan 2013, 07:20
Laatst bijgewerkt: 02 jan 2013, 07:20
Advertentie

Nederlandse clubs moeten het steeds vaker hebben van zelf opgeleide spelers, maar beginnen vaak opvallend laat met het trainen van talenten. In Nederland houden slechts vier profclubs, te weten Ajax, Feyenoord, PSV en Sparta Rotterdam, zich bezig met het opleiden van F-pupillen: de zes- en zevenjarigen. Iets meer clubs, het gros overigens niet, beginnen in de E-pupillen met de opleiding.

/

De KNVB ziet geen behoefte om talenten tot tien jaar bij profclubs onder te brengen en vraagt Feyenoord, Ajax, PSV en andere profclubs om trainers te leveren voor regionale voetbaltrainingen, waar amateurclubs hun talenten kunnen brengen. De amateurclubs houden hun beste talentjes echter vaak weg, bang als ze zijn dat ze op latere leeftijd worden ingepikt door de profs. Het gevolg daarvan is dat de beste trainers van de profclubs hun tijd verdoen.

Johan Cruijff begrijpt er niets van. "Ieder kind dat van voetbal houdt, gaat op zijn zesde bij een amateurclub spelen", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ben je de beste, dan zien scouts het en wordt zo’n ventje vervolgens de kans geboden om veel beter te worden. Je kan als KNVB niet zeggen: 'blijf maar lekker bij je amateurclub zitten'. Dat is belachelijk. Is iemand goed genoeg op zijn zevende of achtste dan is instroming bij een profopleiding op je tiende of twaalfde te laat. Zo’n gedachtegang kan ik echt niet volgen. Wat bezielt amateurclubs in de eerste plaats om talenten tegen te houden profvoetballer te willen worden. Als je dat doet, ben je helemaal niks waard."

/

Wim Jansen knikt instemmend: "Je moet eens kijken hoeveel plezier pupillen bij Feyenoord of Ajax al hebben", zegt de Feyenoord-icoon. "Er wordt veel gediscussieerd in Zeist en hele visies gepresenteerd door de KNVB, maar als ik zaterdagmorgen vroeg bij Feyenoord langs de lijn sta, zie ik niemand van de voetbalbond. Ze weten niet wat er op de velden bij de pupillen gebeurt. Wat wij op straat deden, noemde ik de natuurlijke opleiding. Bij Feyenoord kreeg ik op mijn tiende de gerichte opleiding. Nu moeten wij ervoor zorgen dat we bij de clubs met de talenten het natuurlijke en gerichte combineren. En hoe vroeger we daarmee starten, hoe beter."

"Weet je wat zo mooi is? Kinderen onder de twaalf jaar zijn net sponzen", vervolgt Cruijff. "Uit onderzoek weten we dat alles wat je doet onder je twaalfde wordt opgeslagen in het onderbewuste. Met andere woorden: je kopieert wat je ziet. Vanaf je twaalfde jaar kan je dingen gaan uitleggen. Voor die tijd kan je wel dingen uitleggen, maar dat slaan de hersenen nog niet op. Dus moet je iets aanbieden wat kinderen kunnen nadoen. Als je dat vervolgens repeteert, komt het goed. Dat proces komt in elke sport terug."