'Als United wil, koopt het over een paar jaar het hele Duitse elftal op'
Meer en meer wordt het topvoetbal geregeerd door het grote geld. De laatste acht van de Champions League zijn, op een enkele verrassing na, al voor de start van het Europese seizoen uit te tekenen en de rol van bijvoorbeeld de Eredivisie wordt met het jaar beperkter. Mede daarom stuitte de actie van de Engelse cabaretier Simon Brodkin, die FIFA-baas Joseph Blatter bedolf onder de bankbiljetten, op zoveel waardering. "Maar ergens is het cynisch dat Brodkin een Engelsman is", schrijft journalist Sjoerd Mossou in het Algemeen Dagblad.
Er is geen ander land ter wereld dat het internationale voetbal zo heeft ontwricht als Engeland, stelt hij. "Clubs verkopen er hun ziel desnoods, reizend tot in alle vage uithoeken van de wereld, voor nóg een paar miljoentjes." De Premier League-clubs krijgen met ingang van komend seizoen zeven miljard aan tv-gelden te verdelen en zullen daardoor nog machtiger worden. De Engelse competitie stevent af op alleenheerschappij.
"En ondertussen de eigen fans maar uitknijpen, met die absurde ticketprijzen van ze", is Mossou bijzonder kritisch. Het argument dat er altijd verschillen in rijkdom zijn geweest tussen grote en kleine clubs, gaat er bij hem niet in. "Ja, m'n reet. Alsof er nog enige maat staat op de absurde inkomensongelijkheid van nu, die elke vorm van redelijke competitie onderuit heeft gehaald."
Een club of zeven, acht bepaalt het aangezicht van Europa's belangrijkste voetbalcompetitie en de rest hangt er alleen maar een beetje bij, in de hoop op af en toe een kleine stunt. "De Champions League kunt u tot de winterstop net zo goed overslaan", vindt Mossou. Ook buiten Nederland moet echter gevreesd worden. "Want als Manchester United het wil, koopt het over een paar jaar het hele Duitse elftal op, inclusief de medische staf, en de complete Säbener Strasse (trainingscomplex Bayern München, red.) erbij."