voetbalzone

Amok in België over rugnummer 88 en Facebook

10 feb 2009, 08:04
Laatst bijgewerkt: 10 feb 2009, 08:04
Advertentie
In Duitsland werd Karlsruher SC verboden aanwinst Dino Drpic met het seksueel geladen nummer 69 op de rug te spelen, maar ook in België is men niet gediend van hoge rugnummers met een speciale betekenis. Daarnaast kunnen zelfs uitlatingen op een sociaal netwerk als Facebook gevolgen hebben voor de carrière van een speler.

Het rugnummer 88 van RC Genk-speler Daniel Tözser is momenteel het onderwerp van gesprek in België. Het rugnummer wordt door fascisten gebruikt als stiekeme verwijzing naar 'Heil Hitler'. De achtste letter in het alfabet is de 'H', wat HH geeft. Om dezelfde reden wordt het getal 18 gezien als symbool voor AH, Adolf Hitler.

"Mijn nummer is helemaal geen verwijzing naar Hitler", verdedigt Tözser zich in Het Nieuwsblad. "Ik verafschuw mensen met racistisch gedachtegoed. In Hongarije en in Griekenland kreeg ik er al vragen over. Het is mijn moeder die het nummer destijds koos voor mij. Zij is bezig met Feng Shui en dat soort gekke dingen. Zij raadde me aan om 88 te nemen omdat het een geluksnummer zou zijn."

Juventus-doelman en Italiaans international Gianluigi Buffon droeg het nummer ooit in dienst van Parma maar veranderde het na flink wat protest vanwege de Joodse gemeenschap. "Het nummer 88 kom je toch vaker tegen?", vervolgt Tözser zijn relaas. "Trouwens, Thiago Motta van Genoa heeft ook rugnummer 88. Als dat zelfs in een land als Italië waar dit soort zaken nog gevoeliger ligt, kan?"

Bij werkgever RC Genk denkt men anders erover, zo laat voorzitter Jos Vaessen in hetzelfde medium duidelijk weten. "Ik heb binnen de club voorgesteld dat Tözser van rugnummer verandert. Wij willen toch niet overkomen als een SS-ploeg, zeker? We waren niet op de hoogte van die symboliek." Overigens speelt Elianiv Barda, van Joodse afkomst, bij de club uit Belgisch Limburg met rugnummer achttien.

Facebook
Grégory Delwarte, in het verleden doelman van Roda JC en tegenwoordig onder contract bij Bergen, werd op de twintigste speeldag tegen Cercle Brugge uit de selectie geweerd ten voordele van de Congolees Franck Nkela. De reden was dat de doelman op Facebook zwaar had uitgehaald naar Bergen en trainer Christophe Dessy.

De uitlatingen van Delwarte bleven niet lang onopgemerkt. Het is nog onduidelijk wat de Belgische club met de 31-jarige doelwachter van plan is. Vorig jaar lag Delwarte in de clinch met Philippe Saint-Jean, voorganger van Dessy. Hij kreeg van de trainer te horen dat hij pas aan spelen zou toekomen als hij naar de kapper zou gaan.
Bezig met laden …