voetbalzone

‘Ancelotti wegsturen was een groot risico, de sfeer bij Real is veranderd’

Thijs Post08 dec 2015, 11:09
Laatst bijgewerkt: 08 dec 2015, 11:09
Advertentie
voetbalzone

Real Madrid nam na afloop van vorig seizoen afscheid van hoofdtrainer Carlo Ancelotti. Een gewaagde beslissing: Real Madrid moest in grote competities weliswaar voorrang verlenen aan aartsrivaal Barcelona, maar Ancelotti had het vertrouwen van de spelersgroep. Toch koos voorzitter Florentino Pérez ervoor om Rafael Benítez aan te stellen. Een stap vooruit lijkt dat niet te zijn, weet voormalig trainer en directeur Jorge Valdano.

In gesprek met Récord wijst Valdano eerst op de cohesie bij de aartsrivaal. “Barcelona heeft drie supersterren die fantastisch samenwerken op het veld. De mix leek aanvankelijk niet goed: te veel haantjes in de selectie. Neymar raakt echter niet uitgesproken over Lionel Messi, terwijl Luis Suárez een wereldspeler is die niet per se de absolute ster hoeft te zijn. Door de vriendschap tussen die drie lijkt het soms of ze op de straat voetballen.”

voetbalzone

“Bij Real Madrid is er een zeer hoog niveau van professionaliteit”, gaat de ex-bestuurder verder. “Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld, dat is haast obsessief. De spelers waren gewend aan Ancelotti. Ze luisterden vanwege de affectie, nu gehoorzamen ze Benítez als een stel soldaten. De sfeer is veranderd. Voorzitter Pérez heeft een enorm risico genomen door de man die de kleedkamer voor zich had gewonnen weg te sturen”, doelt Valdano op Ancelotti.

“Voor een groep elitespelers als bij Real Madrid is het lastig om van een trainer te houden. Als dat eenmaal is gebeurd, doen de spelers dingen vanwege toewijding. Dat zorgt ervoor dat het een team is. Ze hebben iets om in te geloven, iets om op te reageren. Benítez probeert het wel, maar wat Ancelotti geheel natuurlijk lukte, kost Rafa veel moeite. Dat komt door zijn koude, wetenschappelijke manier van spreken.”

Bezig met laden …