Anderlecht haalt opgelucht adem en houdt de race open

21 mrt 2009, 20:59
Laatst bijgewerkt: 21 mrt 2009, 20:59
Anderlecht voerde lange tijd de ranglijst aan, maar beging vorige week een grove fout door met 2-1 te verliezen van KV Mechelen. Zaterdagavond trok de ploeg uit Brussel wél weer aan het langste eind tegen Germinal Beerschot (2-0). Racing Genk deed eveneens wat het moest doen: ruim winnen van Tubeke om de derde plaats in het vizier te houden (3-0). Standard Luik gaat zondag nog op bezoek bij Charleroi.

Anderlecht – Germinal Beerschot 2-0
Eerder dit seizoen won Anderlecht glansrijk van KV Mechelen; een week later werd GBA ook simpel opzij geschoven. Maar nu, in de laatste fase van het seizoen, loopt het minder gemakkelijk voor Paarswit. De bezoekers uit Antwerpen boden tot twintig minuten voor tijd namelijk goed weerstand. In de eerste helft verzuimden Bart Goor (schot op de paal) en Faris Haroun (schot langs de kruising) zelfs brutaal de voorsprong te grijpen.

Twintig minuten voor tijd sloegen de hoofdstedelingen pas toe. Op dat moment kwam de bal uit een kluts voor de voeten van verdediger Marcin Wasilewski, die zijn vijfde seizoenstreffer noteerde. Een uiterst belangrijke, zo bleek. Pas in de derde minuut van de blessuretijd slaagde Anderlecht erin de verdediging van GBA nogmaals te verschalken dankzij de allereerste goal van Matías Suarez.

Racing Genk – Tubeke 3-0
Racing Genk speelde zich zaterdagavond zonder al teveel moeite langs Tubeke, voor wie het seizoen niet snel genoeg kan eindigen. De ploeg staat voorlaatste en moet alle zeilen bijzetten, wil het niet direct degraderen uit de hoogste competitie. Tegen Genk was dat echter een kansloze missie: al na één helft spelen had de thuisploeg de 3-0 eindstand namelijk al bereikt.

Verantwoordelijk voor de drie treffers in het eigen Cristal Stadion waren aanvaller Elianiv Barda (’33, rebound), middenvelder Balász Tóth (’37, schot) en verdediger Anele Ngongca (’45, schot). Over twee weken wacht de belangrijke confrontatie met concurrent Westerlo, dat eveneens nog strijdt om een startbewijs voor Europees voetbal.

Westerlo – FCV Dender 3-1
Evenals Racing Genk zag ook Westerlo, zesde in de tussenstand, geen obstakel in FCV Dender. De ploeg van Jan Ceulemans herpakte zich vorige week na een matige reeks met een zege op Tubeke, en sleep zaterdag ook tegen FCV Dender de messen scherp. Een hoofdrol was daarbij opnieuw weggelegd voor Jaime Alfonso Ruiz.

De Colombiaanse aanvaller nam het eerste (solo) en tweede (schot) doelpunt voor zijn rekening, en vijzelde daarmee zijn seizoenstotaal op tot twaalf. Tussen beide treffers door had Admir Aganovic met een fraaie omhaal nog even de gelijkmaker verzorgd namens FCV Dender. De 3-1 eindstand werd twintig minuten voor tijd bepaald door verdediger Wouter Corstjens, die verdienstelijk raak kopte uit een vrije trap.