Anderlecht heeft strafschoppen nodig in bekerduel met derdedivisionist

Erik van Dam27 okt 2010, 23:28
Laatst bijgewerkt: 27 okt 2010, 23:28

Landskampioen Anderlecht is met hangen en wurgen doorgedrongen tot de achtste finales van de Belgische beker. Paars-Wit moet in de competitie vooralsnog voorrang verlenen aan Racing Genk en het scheelde maar weinig, of de formatie van Ariël Jacobs was er woensdagavond uitgevlogen in het bekertoernooi. Pas na strafschoppen wist de ploeg URS Centre te bedwingen. De reguliere speeltijd plus de verlenging hadden een 2-2 remise opgeleverd. Standard Luik, AA Gent en Club Brugge veroverden allen eveneens een plaatsbewijs voor de volgende fase.

URS Centre – Anderlecht 2-2 (Anderlecht w.n.s.)
Anderlecht verzuimde vaker dan het deed door te dringen tot het doelgebied van URS Centre en kreeg voortdurend te maken met Romain Delaby, spits bij de amateurs. Hocine Chebaïki loodste Delaby door de verdediging en de middenvelder verschalkte Davy Schollen met een lobje. Centre verdedigde daarna degelijk, maar toen Pablo Chavarria zijn bewaker één keer afschudde, knalde hij hard en zuiver binnen. Vervolgens liet Anderlecht echter na om de wedstrijd te controleren. Nog voor de rust beleefde het stadion een nieuw hoogtepunt, toen uitblinker Delaby vanuit een vrije trap de 2-1 binnenkrulde. Anderlecht trok de stand via Guillaume Gillet weer gelijk, maar de winnende goal bleef maar uit. Na de verlenging, waarin Matias Suarez nog rood zag, kwamen er penalty's aan te pas. Die nam Anderlecht eindelijk beter, waardoor het zich achtstefinalist mag noemen.

Koksijde – Racing Genk 0-3
De koploper van België mocht woensdagavond een regelmatige zege bijschrijven, op bezoek bij Koksijde. Topscorer Jelle Vossen kreeg voor de verandering eens rust en zag hoe Elianiv Barda de score vijf minuten voor de eerste helft opende. Op aangeven van Ndabashinze Dugari haalde de Israëliër de trekker over. Na de thee werd de defensie van de Genkenaren plots opgeschikt. Lászlo Köteles moest reddend optreden bij een gevaarlijke actie van Koksijde. Genk voelde zich gewaarschuwd en ging met meer overtuiging verder. Dat resulteerde in drie pogingen van Marvin Ogunjimi, die twee keer naast en één keer over besloot. Koksijde bleef aardig meecombineren, maar de aanvallers werden slechts sporadisch bereikt. In de slotfase dreven Barda en Ogunjimi de score in een kort tijdsbestek op tot 3-0.

Standard Luik – FC Antwerp 2-1
Het kostte het nodige bloed, zweet en tranen, maar ook Standard verschafte zich op Sclessin een weg naar de volgende ronde in het bekertoernooi. De Rouches speelden bijna veertig minuten met een man minder dan FC Antwerp, hetgeen voor de nodige problemen zorgde. Daniel Opare had op slag van rust voor de 1-1 gezorgd, maar moest er vroeg in de tweede helft vanaf met een directe rode kaart. Emmerik De Vriese had FC Antwerp, dat al geruime tijd niet meer in de Jupiler Pro League actief is, na bijna een halfuur spelen nog op voorsprong gezet. Vlot na Opare's aftocht zorgde Aloys Nong echter voor de bevrijdende winnende goal, waarna Standard stand hield.

AA Gent – Tienen 4-1
Titelhouder AA Gent kende in eigen huis maar weinig moeite met Tienen, dat zowel voor als na rust twee doelpunten moest incasseren. Bij de Buffalo's ontbraken diverse bekende namen, maar dat bracht de overwinning niet in gevaar. Een duw in de rug van Stijn De Smet leidde tot een strafschop, die Tim Smolders koel benutte. Vlak voor rust toonde Gent zich weer efficiënt. De Smet mocht uit de rebound de volgende goal aantekenen. Nadat Elimane Coulibaly met een eigen treffer Tienen iets op weg hielp, nam Gent het heft definitief in handen. Smolders kopte uit een hoekschop zijn tweede van de avond binnen en Yaya Soumahoro, die dienst deed als invaller, bepaalde de eindstand op 4-1. Tienen speelde toen al met een man minder na rood voor Michael Lacroix.

Club Brugge – KSVK United 3-1
Adrie Koster zag met name in de eerste helft een prima Brugge aan het werk tegen Lommel, dat de wedstrijd op verplaatsing afsloot met een 3-1 verliespartij. Al na drie munten kreeg Club een kans in de schoot geworpen. Maxime Lestienne vergat te scoren, maar een minuut later was het wel raak. Na een mooie kapbeweging met links, waarmee hij Sam Vanaken in de wind zette, plaatste Ronald Vargas de bal naast de tweede paal in het Lommelse doel. Dorge Kouemaha trapte op aangeven van Vargas nog voor de thee de 2-0 binnen. Jason Oost, samen met Jeroen Ketting de twee Nederlanders in de basis, droeg vervolgens bij aan de 2-1 van Guy Dufour. Jonathan Blondel schoot de hoop van KSVK twintig minuten voor het einde echter aan diggelen met de derde goal voor Brugge.

KFC Lille – Cercle Brugge 0-4
Cercle, de verliezend finalist van de vorige bekereditie, kwalificeerde zich zonder teveel inspanning voor de volgende fase van de Beker van België. Bij de eerste echte doorbraak stond het direct 0-1. Lukas Van Eenoo tikte eenvoudig een voorzet van Bernt Evens van dichtbij binnen. De thuisclub liet zich niet uit het veld slaan en deed haar best om een vuist te maken. De beste kansen bleven echter voorbehouden aan Cercle, dat dit seizoen wel de prijs in de wacht hoopt te slepen. Kristof D'Haene strafte traag uitverdedigen hard af met de 0-2 en na rust werd de stand verdubbeld. Opnieuw Van Eenoo ('57) en Reynaldo ('79) voerden de score nog wat verder op.