Anderlecht mist weer strafschop maar pakt dankzij De Zeeuw koppositie

Daniel Cabot Kerkdijk12 mei 2013, 20:02
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2013, 20:02

Demy de Zeeuw krijgt bakken met kritiek over zich heen, maar was zondagavond van onschatbare waarde voor Anderlecht. De Brusselaars stevenden op een gelijkspel af tegen bekerwinnaar Racing Genk van Mario Been, maar de middenvelder bezorgde de ploeg van John van den Brom acht minuten voor tijd de 1-2 zege en daarmee de koppositie. Anderlecht staat nu met nog twee duels te gaan twee punten voor op Club Brugge, dat zondag met 2-4 won van Standard Luik, en Zulte Waregem.

Racing Genk - Anderlecht 1-2
Racing Genk manifesteerde zich in de beginfase als de gretigste ploeg, maar Anderlecht opende na een kwart wedstrijd de score. Dennis Praet kapte zich vrij en legde de bal klaar voor Matías Suárez, die het leer in de verste hoek knalde: 0-1. De Limburgers waren van slag en maakten meer fouten en overtredingen en Anderlecht had de wedstrijd goed onder controle. Na een halfuur had Paars-Wit op 0-2 kunnen komen, maar Massimo Bruno faalde met zijn kopbal in de afwerking. Die misser kwam de bezoekers duur te staan, want Kara tekende op slag van rust voor de 1-1. Anderlecht had na ruim een uur wel dé kans om de zege alsnog mee te nemen, maar Guillaume Gillet trapte een penalty tegen de deklat. Invaller De Zeeuw bezorgde Anderlecht met een late goal alsnog het volle pond.

Standard Luik - Club Brugge 2-4
Club Brugge legde al in de zesde minuut de basis voor de overwinning op Sclessin. Na rampzalig uitverdedigen van Daniel Opare krulde Maxime Lestienne de bal in de linkerhoek, maar Standard Luik leek hierna echter niet uit het lood geslagen. De ploeg van Mircea Rednic nam het initiatief en Blauw-Zwart hapte naar adem. Toch verdubbelden de gasten na een halfuur de marge door een treffer van Oscar Duarte en vlak voor rust kopte Carlos Bacca zijn 24e seizoenstreffer tegen de touwen; de ploeg van Juan Carlos Garrido leek de drie punten in de tas te hebben, maar door een eigen doelpunt van Duarte en een rake penalty van Paul-José Mpoku werd het toch nog spannend. Víctor Vázquez deelde Standard echter de mokerslag uit en bepaalde de eindstand op 2-4.