Anderlecht overtuigt niet maar wint wel, koppositie is voor Been met Genk

Peter Nusselder02 nov 2013, 20:55
Laatst bijgewerkt: 02 nov 2013, 20:55

Anderlecht heeft zaterdagavond drie belangrijke punten gepakt tegen Oud-Heverlee Leuven. Het elftal van trainer John van den Brom kwam kort voor rust op voorsprong via Sacha Kljestan en Aleksandar Mitrovic, maar in de tweede helft deden de gasten via Mohamed Messoudi wat terug. Opnieuw Mitrovic tekende evenwel voor de 3-1. Het door Mario Been geleide Racing Genk is de nieuwe lijstaanvoerder in België na een benauwde 2-3 zege op Mons.

Hoewel Anderlecht op een teleurstellende vijfde plaats stond in de Jupiler Pro League en de thuisploeg zeker in de eerste helft niet sprankelend speelde, had Paars-wit in het eigen Constant Vanden Stockstadion weinig moeite met laagvlieger OH Leuven. Wat Van den Brom zijn elftal kon verwijten was dat de openingstreffer lang uitbleef; al na drie minuten had Demy de Zeeuw die kunnen scoren, maar de middenvelder knalde op de paal. Ook Massimo Bruno, Luka Milivojevic, Mitrovic en nogmaals De Zeeuw verschenen in kansrijke positie voor keeper Yves Lenaerts, maar het duurde tot luttele minuten voor de pauze voordat de goalie van OHL zich gewonnen gaf.

Toen was het wel direct twee keer raak voor Anderlecht: Kljestan bracht met enig fortuin de 1-0 op het scorebord, Mitrovic werd op maat bediend door Anthony Vanden Borre en tussen de benen van Lenaerts was het opnieuw raak, 2-0. Na de onderbreking was het nog altijd matig wat het team uit Brussel de supporters voorschotelde en in de laatste twintig minuten werd het zowaar nog spannend: Messoudi mocht een penalty nemen en faalde niet, 2-1. Tien minuten voor tijd werd het duel alsnog beslist; Tom Petterson van OHL werd met rood uit het veld gestuurd en vrijwel direct daarop stelde de voor De Zeeuw ingevallen Dennis Praet Mitrovic in staat om er met zijn tweede van de avond 3-1 van te maken. Kort voor tijd moest overigens ook Vanden Borre inrukken; hij kreeg zijn tweede gele kaart.

Mons - Racing Genk 2-3
Racing Genk boekte op bezoek bij de nummer laatst Mons een zege en pakte daardoor in ieder geval voor een dag de eerste plaats, maar van een eenvoudige overwinning was geen sprake. De ploeg van coach Been ging nog wel uitstekend van start, zowel in de eerste als in de tweede helft; na vier minuten tekende Julien Gorius al voor de 0-1, na de pauze hadden Jelle Vossen en Fabien Camus slechts tien minuten nodig om de stand op 0-3 te brengen. Een kwartier voor tijd keerde de spanning echter terug, toen Mustapha Jarju en Shlomi Arbeitman er binnen twee minuten 2-3 van maakten. Verder liet het team uit Genk het ondanks een hectische slotfase niet komen. Standard Luik kan de koppositie zondag wel weer heroveren, als het uitkomt tegen AA Gent.