Anderlecht verliest topper en staat koppositie af, Been raakt achterop

Bart Kruyt21 apr 2013, 22:27
Laatst bijgewerkt: 21 apr 2013, 22:27

Anderlecht heeft duur puntverlies geleden in de missie om de 32e landstitel binnen te slepen. Paars-Wit ging zondagavond met 2-1 onderuit bij Zulte Waregem en moest de koppositie in Play-Off 1 dus overgeven aan de ploeg uit West-Vlaanderen. Met nog vijf speelronden te gaan ligt Zulte op koers voor zijn eerste landskampioenschap ooit. Mario Been sneed zich met Racing Genk in de vingers, want in eigen huis werd er met 0-2 verloren van Club Brugge.

Zulte Waregem - Anderlecht 2-1
Zulte Waregem deed goede zaken, maar startte niet sterk. De thuisploeg begon zenuwachtig aan het duel en Anderlecht was in de beginfase de betere partij. Zulte Waregem kwam echter na een kwartier op voorsprong; Bram Nuytinck haalde Mbaye Leye onderuit in het strafschopgebied en de spits benutte de penalty die volgde zelf: 1-0. De bezoekers van Van den Brom, met Demy de Zeeuw 74 minuten op de bank, kregen na een kwart wedstrijd een uitstekende kans om op gelijke hoogte te komen, maar Tom De Sutter trof de paal en vond in de rebound doelman Sébastien Bruzzese op zijn weg. De belangen waren groot en hierdoor was het tempo niet erg hoog; dat kwam de amusementswaarde van de topper niet ten goede. Na de pauze kwamen beide partijen ook nerveus voor de dag.

Essevee kreeg in het tweede bedrijf de eerste goede mogelijkheid, maar Silvio Proto stopte in de korte hoek een schot van Franck Berrier. De fans in het Regenboogstadion roken de koppositie en gingen nog eens vol achter de thuisploeg staan, maar Anderlecht werd sterker. Zo werd een inzet van De Sutter nog voor de lijn weggehaald en claimde Dieumerci Mbokani tevergeefs een strafschop, maar Zulte besliste dik tien minuten voor tijd de wedstrijd. Na een korte aanval over drie schijven schoot Junior Malanda van dichtbij de bal in het dak. Nadat een treffer van Cyriac Gohi Bi werd afgekeurd vanwege buitenspel miste Leye aan de overzijde nog een strafschop. Mbokani’s aansluitingstreffer viel te laat voor de Brusselaars.

Racing Genk - Club Brugge 0-2
Club Brugge begon uitstekend in de Cristal Arena, want de aanvallende dadendrang kreeg na twintig minuten het gewenste resultaat, met de openingstreffer van Carlos Bacca. De Colombiaan schoot een vrije trap snoeihard in de kruising. De gastheer moest in de achtervolging en was vlak voor rust dicht bij de 1-1, maar Kalidou Koulibaly schoot net naast. Been besloot supersub Glynor Plet er na de rust in te brengen en Racing Genk kwam zeer gretig uit de kleedkamer. Club kreeg echter nog de beste kans van de tweede helft, daar Bacca de lat raakte. Na de tweede gele kaart voor Laurens De Bock roken de Limburgers bloed, maar Eidur Gudjohnsen besliste de wedstrijd met de late 0-2.