Anderlecht wint van Hajduk Split en bekert dankzij Zenit door in Europa

Thijs Post16 dec 2010, 21:57
Laatst bijgewerkt: 16 dec 2010, 21:57

Voor Anderlecht was de opdracht voorafgaand aan het Europa League-duel met Hajduk Split duidelijk: de Belgen moesten zelf zegevieren en daarnaast hopen dat het reeds geplaatste Zenit Sint-Petersburg de overwinning zou pakken bij AEK Athene. De missie slaagde: Anderlecht won het eigen duel, dankzij doelpunten van Tom De Sutter en Matías Suárez, met 2-0 en Zenit zegevierde met 0-3 over AEK. Anderlecht mag zich zodoende als enige Belgische club opmaken voor overwintering in Europa.

/

Anderlecht – Hajduk Split 2-0
Als Europese topclubs hun scouts naar het Constant Vanden Stock-stadion hadden gestuurd om Anderlecht-talent Romelu Lukaku in actie te zien kwamen ze bedrogen uit: de jongeling moest op de bank plaatsnemen ten faveure van De Sutter. De vervanger van Lukaku beschaamde het vertrouwen van trainer Ariël Jacobs echter niet. Mogelijk dat de camouflagekleur van het Anderlecht-tenue op het besneeuwde veld, wit, een rol speelde bij zijn treffer, na twaalf minuten. Split-doelman Bozidar Radosevic plaatste het speeltuig namelijk zomaar in de voeten van de spits, die beheerst afrondde.

De Kroatische fans begonnen onrustig te worden en bestookten het speelveld met vuurpijlen. De scheidsrechter liet de supporters hun gang gaan en ook Anderlecht-aanvaller Suárez trok zich niets van de fans aan. De Argentijn tekende na een individueel hoogstandje voor de tweede Belgische treffer. De al voor deze speelronde uitgeschakelde Kroaten maakten niet de indruk het Belgische feestje te willen verpesten en de beste kansen in de tweede helft waren dan ook voor Anderlecht. Onder meer Suárez, Mbark Boussoufa en Guillame Gillet hadden het vizier echter niet op scherp staan waardoor er aan de 2-0 stand niets meer veranderde.

AEK Athene – Zenit Sint-Petersburg 0-3
De Grieken kregen vlak voor de onderbreking dé kans de Belgische hoop de kop in te drukken: na een overtreding van Aleksandar Lukovic mocht Ismael Blanco aanleggen voor een strafschop. De Argentijn pegelde het speeltuig echter hoog over het doel van Zenit-sluitpost Vyacheslav Malafeev. In de tegenstoot zorgde Aleksandr Bukharov wel voor een doelpunt, een droomscenario voor Anderlecht. Toen in de tweede helft de Italiaan Alessandro Rosina op prachtige wijze de tweede Zenit-treffer in het net schilderde was het duel gespeeld. Igor Denisov bepaalde de eindstand op 0-3. De Russen bekeren met de maximale score, zes overwinningen in zes duels, naar de volgende ronde.