Anderlecht zet flinke stap richting titel na misstap van naaste belager

Peter Nusselder09 mrt 2013, 21:02
Laatst bijgewerkt: 09 mrt 2013, 21:02

In België lijkt Anderlecht zich met een gerust hart te kunnen opmaken voor de play-offs. De koploper van de Jupiler Pro League won moeizaam, maar verdiend van KV Mechelen. Het verschil met achtervolger Zulte Waregem werd zodoende vergroot tot zes punten, want Club Brugge wist in het Regenboogstadion met 1-2 te winnen. Racing Genk deed goede zaken in de strijd om plek drie.

Anderlecht - KV Mechelen 1-0
Anderlecht had het tijdens de voorlaatste wedstrijd van de reguliere competitie lastig met nummer zeven KV Mechelen. Het elftal van trainer Harm van Veldhoven hield de equipe van landgenoot John van den Brom bijna een uur lang van scoren af, maar kon niet voorkomen dat Tom De Sutter op aangeven van invaller Ronald Vargas voor de verdiende 1-0 zorgde. Het team van Van Veldhoven was daarna niet meer in staat om de verdedigende stellingen nog te verlaten en de gelijkmaker te forceren.

Paars-wit, waar Bram Nuytinck in de basis stond en Demy de Zeeuw naast Samuel Armenteros op de bank begon, kreeg zo de gelegenheid om de van een blessure herstelde Matías Suárez zijn rentree te laten maken; Van den Brom liet de Argentijn twintig minuten voor tijd invallen en gunde ook De Zeeuw nog een kwartier speeltijd. De Nederlandse middenvelder had zijn invalbeurt kunnen bekronen met een doelpunt, maar liet een grote kans liggen. De Brusselse zege kwam echter niet meer in gevaar.

Zulte Waregem - Club Brugge 1-2
Runner-up Zulte Waregem en het als vierde geklasseerde Club Brugge hielden elkaar in een enerverende krachtmeting lang in evenwicht. In de eerste helft al kregen beide elftallen enkele mogelijkheden, maar alleen Oscar Duarte scoorde, op artistieke wijze overigens. Omdat de verdediger van de gasten dat deed vanuit buitenspelpositie, telde de treffer echter niet. Drie minuten na de pauze was het evenwel alsnog 0-1: Lior Refaelov zorgde ervoor dat Carlos Bacca alleen nog maar binnen hoefde te tikken. De Brugse formatie, met Ryan Donk in het hart van de defensie, had kort voor tijd geluk dat een schot van Franck Berrier op de lat uiteenspatte. Daarna maakte Eidur Gudjohnsen aan alle onzekerheid een eind: 0-2. Pas in blessuretijd bepaalde Olafur Skulason de eindstand op 1-2.

Racing Genk - AA Gent 3-2
De avond begon in de Cristal Arena goed voor het Racing Genk van Mario Been; al na negen minuten zette Thomas Buffel de nummer drie van België op een 1-0 voorsprong, die op dat moment volkomen verdiend was. Het initiatief werd daarna echter overgenomen door middenmoter AA Gent, dat halverwege het eerste bedrijf al even terecht op gelijke hoogte kwam, via Rodgers Kola. Kort na rust kwamen de bezoekers met dank aan Ilombe Mboyo zelfs op 1-2, maar ditmaal tekende Genk-invaller Bennard Kumordzi koppend voor de gelijkmaker. Glynor Plet speelde de gehele tweede helft en was dicht bij een treffer, maar het was Julien Gorius die Genk met een prachtige knal in de kruising aan de zege hielp.