André Onana stopt diep in blessuretijd penalty en helpt Ten Hag aan zege

Jan Hoeksema24 okt 2023, 22:58
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20

Manchester United heeft dinsdagavond weten af te rekenen met FC Kopenhagen: 1-0. De ploeg van Erik ten Hag had het lange tijd erg lastig met de Denen en wist met name in de eerste 45 minuten amper kansen te creëren. Een doelpunt uit een hoekschop van de veelal bekritiseerde Harry Maguire en een door André Onana gestopte strafschop betekende dat United uiteindelijk toch zijn eerste drie punten van dit Champions League-seizoen kon bijschrijven. Eerder op de avond won Bayern München in dezelfde groep van Galatasaray: 1-3.

Ten Hag wijzigde zijn ploeg op twee posities ten opzichte van het gewonnen Premier League-duel met Sheffield United (1-2). Achterin moesten Jonny Evans en Victor Lindelöf plaatsmaken voor Raphaël Varane en de van een blessure teruggekeerde Sergio Reguilón. Verder waren er zoals gewoonlijk basisplekken voor onder meer Onana, Antony en Rasmus Højlund.

Voorafgaand aan het duel was er nog een indrukwekkend eerbetoon aan de afgelopen weekend overleden Sir Bobby Charlton. Het clubicoon van United werd geëerd door onder meer Ten Hag, toen laatstgenoemde onder begeleiding van een doedelzak een krans richting de middencirkel bracht.

In het eerste bedrijf waren er weinig hoogtepunten. United bleek onmachtig om de Deense tegenstander kapot te spelen. De beste mogelijkheid was voor Højlund, maar ook de man van 85 miljoen wist het net niet te vinden.

Ten Hag was dan ook niet tevreden over het spel van zijn ploeg en greep halverwege in. De oefenmeester besloot Sofyan Amrabat te wisselen en bracht Christian Eriksen voor hem in de ploeg. De wissel leek echter niet direct zijn vruchten af te werpen. In het begin van de tweede helft was het namelijk Kopenhagen dat een goede mogelijkheid kreeg. Mohamed Elyounoussi leek de verre hoek te gaan vinden met een lastig schot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar uiteindelijk wist Onana een knappe redding te verrichten.

Halverwege de tweede helft wisten the Red Devils dan toch kansen te creëren en dat leidde zelfs tot de openingstreffer. Een sterke aanval van United resulteerde in een hoekschop, die nadat hij werd weggewerkt opnieuw werd ingebracht door Eriksen. De trap van de Deen vond het hoofd van Maguire, die zijn tegenstander wist af te troeven en raak kopte: 1-0.

Vlak voor tijd kreeg Kopenhagen de ultieme kans om langszij te komen. Een strafschop van Jordan Larsson moest voor de gelijkmaker gaan zorgen. De voormalig NEC'er schoot de penalty strak in, maar Onana wist deze op knappe wijze tegen te houden.

Het doelpunt van Maguire bleek uiteindelijk voldoende voor de overwinning van United. De verdediger, die normaal gesproken schlemiel van beroep is, werd matchwinner. Door de winstpartij stijgen the Mancunians naar de derde plek in Groep A, met drie punten uit drie wedstrijden.