APOEL bijna in knock-outfase na zege op FC Porto in bizarre slotfase

Bart Kruyt01 nov 2011, 21:37
Laatst bijgewerkt: 01 nov 2011, 21:37

APOEL Nicosia werd vooraf gezien als het lelijke eendje in Groep G, maar de Cyprioten zijn nu hard op weg naar de knock-outfase van de Champions League. De ploeg van Ivan Jovanovic kreeg in een spectaculaire slotfase een late gelijkmaker van FC Porto om de oren, maar trok in de blessuretijd alsnog aan het langste eind: 2-1. Dankzij de tweede overwinning in het kampioenenbal passeert APOEL Zenit Sint-Petersburg en staat het nu eerste in de groep, met acht punten uit vier duels. Zenit heeft zeven punten, Porto vier en Shakhtar Donetsk slechts twee.

/

Porto kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen APOEL Nicosia en wilde op Cyprus dan ook graag wat goedmaken. De ploeg van Vitor Pereira had het echter opnieuw erg moeilijk met de eilandbewoners en kreeg in de eerste helft geen enkele noemenswaardige kans. APOEL werd niet veel gevaarlijker, maar raakte na twintig minuten nog wel de paal (kopbal Ailton) én kwam kort voor rust ook op voorsprong. Ailton ging over het been van Eliaquim Mangala, verdiende daarmee een strafschop en benutte het buitenkansje vervolgens zelf.

Porto moest in de achtervolging en voerde in de tweede helft de druk wat meer op. De bezoekers hadden meer balbezit en zochten de aanval, maar de defensie van APOEL stond goed en gaf Hulk en co nauwelijks ruimte. Porto probeerde het daarom maar een paar keer met schoten van afstand, die echter ongevaarlijk waren en keeper Rafael Pardo niet lieten schrikken. Uit de tegenaanval kreeg Gustavo Manduca een kwartier voor tijd dé kans om de wedstrijd op slot te gooien, maar de aanvaller van APOEL zag zijn inzet geblokt worden door Rolando.

De bezoekers hielden stand en leken in de slotfase een punt uit het vuur te slepen, toen zij een minuut voor tijd een penalty kregen. James Rodriguez ging naar de grond na een onbegrijpelijke tackle van Marcelo Oliveira, die APOEL daarmee ernstig leek te benadelen. Hulk benutte de gegeven strafschop, maar zag dat het niet voldoende was voor een punt, want in de blessuretijd trok de thuisploeg alsnog de zege naar zich toe. Manduca groeide uit tot de man van de avond: hij promoveerde een schitterende pass van Constantinos Charalambides tot assist en schoot APOEL naar de eerste plek in Groep G.