APOEL Nicosia blijft stunten en krijgt Estádio do Dragão stil

Erik van Dam19 okt 2011, 22:39
Laatst bijgewerkt: 19 okt 2011, 22:39

Met APOEL Nicosia moet mogelijk nog serieus rekening gehouden worden, dit seizoen. De Cypriotische kampioen oogstte in de eerste twee groepsduels al lof met een zege tegen Zenit Sint-Petersburg en een remise uit bij Shakhtar Donetsk. Woensdagavond werd de gevaarlijkste tegenstander in de groep, FC Porto, op 1-1 gehouden in Portugal. In Oekraïne eindigde de ontmoeting tussen Shakhtar en Zenit eveneens onbeslist (2-2), hetgeen geen gevolgen met zich meebrengt voor de stand; iedereen sprokkelt er één punt bij.

/

FC Porto - APOEL Nicosia 1-1
In het Estádio do Dragão verschenen liefst negen Brazilianen aan de aftrap, verdeeld over beide teams. Dat op zich was geen record; Sporting Braga en Shakhtar Donetsk vestigden dat vorig seizoen door met tien Brazilianen te beginnen. De eerste treffers in Oporto kwamen dan ook, weinig verrassend, op naam van spelers uit dat land. Eerst was het Hulk, die na een krap kwartier scoorde uit een vrije trap. In de trap van de sterke spits zat een lastige stuit waar doelman Dionissis Chiotis zich helemaal op verkeek; de bal viel tot zijn schrik binnen in de hoek. Lang hield de voorsprong niet stand, want Aílton deed namens de Cyprioten zes minuten later hetzelfde wat Hulk deed: scoren.

De man die in groepswedstrijd één al scoorde tegen Zenit draaide zich vrij en schoot goed raak in de hoek. APOEL bleef daarna prima kansen creëren en was via Nuno Morais (die Nicolás Otamendi de bal ontfutselde) dicht bij de 1-2, maar werd de weg naar een doelpunt ontzegd door keeper Hélton. Porto gooide Steven Defour erbij ten faveure van João Moutinho, maar de wissel bracht geen schokeffect teweeg. In de slotminuut verbeeldde Hulk de Portugese frustraties nog het best, door boos een bal weg te trappen. De doelpuntenmaker werd daarvoor op de bon geslingerd.

Bekijk hier het doelpunt van Hulk:

/

Shakhtar Donetsk - Zenit Sint-Petersburg 2-2
Shakhtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg, die elkaar in 1989 voor het laatst troffen op het Europese toneel, maakten er een waar spektakel van. De Russen waren de hele eerste helft sterker, maar onzorgvuldig in de kansen. Roman Shirokov vond in een tijdsbestek van drie minuten doelman Oleksandr Rybka tweemaal op zijn weg, waarvan één bij een strafschop. Hierna miste Danny een oplegde kans en dat kwam de bezoekers duur te staan; Willian opende na een kwartier middels een prachtige knal de score in de Donbass Arena: 1-0.

Shakhtar werd wat sterker, kreeg ook een kans via Jádson, maar moest Zenit, zonder spits Aleksandr Kerzhakov, constant voorrang verlenen. De sine-belo-golubye kwamen langszij via Shirokov, die een wonderschone pass van Aleksandr Bukharov intikte en kregen enkele enorme kansen. Op slag van rust maakte Luiz Adriano er echter tegen de verhouding in 2-1 van. Shakhtar begon fel aan de tweede helft, was een paar keer dichtbij, maar na een uur maakte Fayzulin na een glijpartij van Oleksandr Chyzhov gelijk: 2-2. Zenit kreeg nog enkele reuzenkansen, maar gescoord werd er niet meer.