Arbiter vervult hoofdrol bij overwinning van Mexico

Gijs Freriks13 jun 2014, 19:54
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2014, 19:54

Net als bij Brazilië-Kroatië was de scheidsrechter vrijdagavond de hoofdrolspeler bij de WK-groepswedstrijd tussen Mexico en Kameroen. Twee glaszuivere doelpunten van de Mexicanen werden door de Colombiaan Wilmar Roldán afgekeurd, al kostte het de regerend Olympisch kampioen geen punten. Oribe Peralta bezorgde Mexico een 1-0 overwinning.

Het WK begon met een scheidsrechterlijke dwaling van Yuichi Nishimura tijdens het openingsduel tussen het gastland en Kroatië en vrijdag was het opnieuw ‘raak’. De arbiter Roldán keurde ten onrechte twee treffers van de Zuid-Amerikanen af en hierdoor bleef de brilstand na één helft spelen gehandhaafd in de Arena das Dunas in het regenachtige Natal. De bondscoach van Mexico, Miguel Herrera, kon zijn ogen niet geloven en de Mexicanen haalden na het rustsignaal verhaal bij Roldán.

Na tien minuten werkte Giovani dos Santos een voorzet van Héctor Herrera in het doel, maar hij werd teruggevlagd- en gefloten. De 25-jarige aanvaller van Villarreal dacht na een halfuur opnieuw de 1-0 te maken, maar stond volgens de grensrechter wederom buitenspel. Ook Kameroen juichte eenmaal te vroeg: na een kwartier schoot Eric-Maxim Choupo-Moting van dichtbij binnen, maar er was vanwege buitenspel al gefloten. Dit was wél een juist besluit. El Tricolor was duidelijk de bovenliggende partij en had een voorsprong wel verdiend.

Mexico moest achterin echter wel blijven opletten, want daar diende aanvoerder Samuel Eto’o het verschil te maken voor Kameroen. De 115-voudig international kreeg na twintig minuten ook een levensgrote mogelijkheid, maar mikte op aangeven van Benoît Assou-Ekotto tegen de buitenkant van de paal. De groenhemden uit Mexico waren ook na rust superieur aan Kameroen en na twee minuten had Peralta kunnen scoren, maar hij schoot tegen de benen van Charles Itandje. De dertigjarige spits van Santos Laguna brak na een uur alsnog de ban.

Peralta benutte een rebound en maakte daarmee zijn negende doelpunt in de laatste zeven interlands. Coach Herrera sprong een gat in de lucht. Het spel lag na rust vaak stil vanwege blessures en de kansen waren schaars; Kameroen werd enkel via een vrije trap van Assou-Ekotto en een voorzet van Benjamin Moukandjo gevaarlijk. Het geloof bij De Ontembare Leeuwen ontbrak en zij konden de gelijkmaker dan ook niet afdwingen. Javier Hernández vergat nog de 2-0 te maken, maar Mexico boekte desondanks zijn eerste WK-overwinning op een Afrikaans land en zette daarmee een goede stap richting de knock-outfase van het wereldkampioenschap.