voetbalzone

Arsenal heeft pas aan drie goals genoeg tegen Brighton

Erik van Dam26 jan 2013, 16:57
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2013, 16:57
Advertentie

Arsenal is zaterdag doorgedrongen tot de vijfde ronde van de FA Cup. De Londenaren wonnen op verplaatsing bij Brighton & Hove Albion met 2-3 door twee goals van Olivier Giroud en één van Theo Walcott. Na de eliminatie in de Capital One Cup tegen Bradford City, vorige maand, zal de zege als een opluchting ervaren worden. Over vier dagen moet het team van Arsène Wenger weer vol aan de bak, dan in de competitie tegen Liverpool. Everton won in blessuretijd bij Bolton Wanderers dankzij een goal van John Heitinga (1-2). QPR ging beschamend ten onder tegen MK Dons (2-4).

Brighton & Hove Albion - Arsenal 2-3
Brighton bood voor rust heel behoorlijk partij aan Arsenal, dat niet met de minste namen was afgereisd. Na een kwartier doken the Seagulls gevaarlijk op voor het doel van Wojciech Szczesny via Ashley Barnes, maar de Poolse keeper maakte zich groot en voorkwam zo een tegentreffer in het Falmer Stadium. Aan de overzijde van het veld was het vervolgens direct raak voor the Gunners en nog op fraaie wijze ook. Tomás Rosicky maakte meters en gaf de bal af aan Lukas Podolski; de Duitser beroerde hem heel even en zag toen dat Giroud er beter voor stond.

/

De spits had een man voor zich en één achter zich, maar vond toch nog knap de bovenhoek met zijn bekeken schot. De knappe treffer kwam Arsenal toe, maar toch trok er vervolgens weer een bepaalde matheid in het elftal. Men leunde iets te lang achterover en dat bood Brighton de kans zich terug te knokken in het duel. Na een halfuur resulteerde dat in de gelijkmaker: Barnes dook bij een corner vanaf rechts zomaar op voor Szczesny en kopte hard raak door het midden. Het slechte verdedigen kwam Arsenal duur te staan en na rust moest het weer op jacht naar de voorsprong.

Podolski was er zeer dichtbij met een vrije schop, die de bovenkant van de lat raakte. Zijn aanvalspartner Giroud was efficiënter en zette ook zijn tweede echte kans om in een goal. Abou Diaby zette de Fransman vrij met een boogbal, die Giroud aannam en daarna vallend binnen joeg. Bij de 1-2 bleef het echter niet, want Brighton bleek onvermurwbaar. Bij een aanval over de lege linkerflank zette Barnes de bal hard en scherp voor: Per Mertesacker dekte zijn man niet goed en zag hoe José Ulloa in zijn debuutduel de stand weer gelijk trok met een vallende kopbal. Met een van richting veranderd schot bezorgde Walcott zijn team vervolgens de derde voorsprong en nu bleef die staan.

/

Bolton Wanderers - Everton 1-2
Bolton Wanderers degradeerde vorig jaar naar de Championship, maar zaterdag bewezen the Trotters dat het verschil met de ploegen in de Premier League niet bijzonder groot is. Everton kwam dankzij een frommelgoal van Steven Pienaar nog wel op voorsprong, maar zijn treffer werd tien minuten later alweer uit de weg geruimd: Marvin Sordell verscheen als een duveltje uit een doosje bij de tweede paal en liet Tim Howard kansloos. Het leek lange tijd het laatste serieuze hoogtepunt van de ontmoeting te blijven, maar in blessuretijd voorkwam Heitinga een replay. Onze landgenoot, die tien minuten voor tijd mocht invallen, schoot een afvallende bal langs Andy Londergan en ontpopte zich daarmee tot held van de dag.

/

Queens Park Rangers - Milton Keynes Dons 2-4
Voor Queens Park Rangers blijft nog maar een woord over om het huidige seizoen te omschrijven: debacle. Na de teleurstellende resultaten in de competitie, volgde zaterdag uitschakeling in de beker. Milton Keynes Dons, dat normaliter uitkomt in de League One (derde klasse), bleek namelijk veel en veel te sterk. Ondanks de aanwezigheid van spelers als Ji-Sung Park en Estebán Granero konden de gasten eenvoudig afstand nemen. Na drie minuten zorgde Dean Lewington (met enig fortuin) uit een hoekschop voor de 0-1, waarna Ryan Lowe de marge vijf minuten voor rust verdubbelde. Even na de hervatting diende hij als aangever bij de 0-3 van Ryan Harley, die daarmee het duel definitief besliste. Darren Potter maakte zes minuten later de ongekende afgang van the Super Hoops helemaal compleet. De late tegentreffers van Jay Bothroyd en Fábio werden dan ook nauwelijks meer met gejuich begroet.

Bezig met laden …