Arsenal op koers voor derde bekerwinst op rij; Alexis matchwinner

Thijs Post30 jan 2016, 16:54
Laatst bijgewerkt: 30 jan 2016, 16:54

Arsenal heeft zich geplaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup, het toernooi dat the Gunners de voorbije twee seizoenen wisten te winnen. De ploeg van manager Arsène Wenger rekende zaterdag af met Burnley, dat zich dapper verweerde in het Emirates Stadium. Marco van Ginkel en Erik Pieters werden met Stoke City uitgeschakeld door Crystal Palace.

Arsenal - Burnley 2-1
Arsenal had in alle competities al drie wedstrijden op rij niet meer gewonnen, dus manager Wenger zal niet geheel zorgenvrij naar het FA Cup-duel met Burnley toegeleefd hebben. Burnley is in competitieverband weliswaar een divisie lager actief, maar in de FA Cup kunnen de kleinere ploegen vaak wat extra’s brengen. Burnley begon ook prima tegen Arsenal, dat wel op voorsprong kwam: met een heerlijk schot tekende Calum Chambers voor zijn tweede doelpunt ooit in het tenue van the Gunners. De bezoekers werden met de rug tegen de muur gezet, Arsenal controleerde het balbezit en het leek wachten op de 2-0.

Uit het niets kwam de huidige nummer drie van de Championship echter terug in de wedstrijd. Het lukte Arsenal bij een serie voorzetten maar niet om de bal goed weg te werken en Sam Vokes was met een mooie kopbal het eindstation: 1-1. Burnley wist zich uitermate knap te herstellen en eindigde de eerste helft weer als bovenliggende partij, maar na de onderbreking zorgde Alexis Sánchez voor een domper bij de bezoekers. Na een heerlijke combinatie met Olivier Giroud, Alex Iwobi en Alex Oxlade-Chamberlain rondde Alexis steenhard af. Arsenal kreeg kansen op meer, maar liet het bij 2-1.

Crystal Palace - Stoke City 1-0
Crystal Palace en Stoke City, twee clubs uit de middenmoot van de Premier League, zullen niet gelukkig geweest zijn met de loting voor de vierde ronde van het bekertoernooi. De thuisploeg begon in ieder geval het meest onbevangen: na achttien minuten opende Wilfried Zaha met een fraai staaltje techniek de score. De van een avontuur bij Manchester United teruggekeerde vleugelspeler schoof de bal door de benen van keeper Jakob Haugaard. Stoke City, met Van Ginkel en Pieters in de basisopstelling, wist de juiste versnelling maar niet te vinden. De 2-0 voor Crystal Palace was dichterbij dan de gelijkmaker, al werd het in de slotfase nog even hectisch voor het Londense doel. Het bleef echter bij de ene goal van Zaha.

West Bromwich Albion - Peterborough United 2-2
De wedstrijd tussen West Bromwich Albion en Peterborough United verliep in eerste instantie zoals verwacht: West Brom was beter dan het in de League One spelende Peterborough en domineerde. The Baggies kwamen na een kwartier spelen na een knap schot van Saido Berahino op voorsprong en hadden op een kans van Shaquile Coulthirst na eigenlijk niet veel te duchten van de bezoekers. Vlak na rust was Rickie Lambert dichtbij een doelpunt, maar keeper Ben Alnwick was eerder bij de bal. Na tachtig minuten spelen schoot Coulthirst de bezoekers echter weer verrassend langszij. In de laatste tien minuten scoorde Berahino nogmaals, maar Peterborough had via Jon Taylor weer een antwoord, waardoor de twee teams op herhaling mogen.

Nottingham Forest - Watford 0-1
De laatste keer dat Nottingham Forest en Watford voor de FA Cup tegenover elkaar stonden was in 1989, het jaar dat Forest de League Cup won en Watford in de destijds zogeheten Second Division speelde. Inmiddels zijn de rollen aardig omgedraaid, al was dat op het veld niet meteen zichtbaar. Watford was wel de bovenliggende partij en was vooral via Nordin Amrabat gevaarlijk. Hij vond echter een aantal keren Dorus de Vries op zijn weg die zijn doel knap schoonhield. Vlak voor tijd was het dan toch Watford dat de overwinning naar zich toetrok: De Vries moest het antwoord schuldig blijven op een knap schot van Odion Ighalo en zag daarmee een goed resultaat aan de horizon verdwijnen.

Portsmouth - Bournemouth 1-2
Dat Portsmouth drie niveaus onder Bournemouth acteert was niet af te zien aan het spelbeeld. De thuisploeg speelde de eerste helft zelfverzekerd en kwam vlak voor rust via Gary Roberts op voorsprong. In de tweede helft drong Bournemouth meer aan en werd de Premier League-ploeg steeds gevaarlijker. Twintig minuten voor tijd kwam de beloning in de vorm van een kopbal van Joshua King, die de stand weer gelijk trok. Vijf minuten voor tijd volgde daarna de 1-2 van Marc Pugh, waarmee Bournemouth definitief orde op zaken stelde en doorbekert.