Arsenal opnieuw met lege handen na bekerblamage

Peter Nusselder16 feb 2013, 16:51
Laatst bijgewerkt: 16 feb 2013, 16:51

Arsenal lijkt er dit seizoen wederom niet in te slagen een hoofdprijs in de wacht te slepen. De club uit Londen heeft in de Premier League een achterstand van 21 punten op koploper Manchester United, vloog al eerder uit de Carling Cup en gaat ook de FA Cup niet winnen: Blackburn Rovers won zaterdag in het Emirates Stadium met 0-1 en plaatst zich zodoende voor de kwartfinale. Colin Kazim-Richards was met de enige treffer van de wedstrijd verantwoordelijk voor de bekerstunt. Arsenal maakt deze jaargang alleen nog kans op het winnen van de Champions League.

/

Van de gasten uit Blackburn, momenteel de nummer acht van de Championship, mocht niet verwacht worden dat ze vol op de aanval zouden spelen. Dat deed de equipe van trainer Michael Appleton dan ook niet, maar toch had Arsenal al na drie minuten op achterstand kunnen staan; Alex Oxlade-Chamberlain kon na een vrije trap van Morten Gamst Pedersen niet voorkomen dat de bal bij de tweede paal terechtkwam bij Martin Olsson. Tot opluchting van het thuispubliek slaagde de Zweedse verdediger er echter niet in om keeper Wojciech Szczesny in de problemen te brengen, want Olsson schoot naast.

Aan de andere kant leverde het eenrichtingsverkeer Arsenal in het eerste half uur niet veel meer op dan een spervuur aan voorzetten van de zijkant en corners. The Gunners werden dan ook vooral gevaarlijk uit spelhervattingen, maar Blackburn-doelman Jake Kean redde katachtig op een prima kopbal van Abou Diaby, terwijl ook een kopbal van verdediger Thomas Vermaelen na een hoekschop gekeerd werd door Kean. Op slag van rust had Gervinho zijn elftal na een sublieme steekpass van Tomás Rosicky alsnog op voorsprong kunnen zetten, maar de aanvaller schoof de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

/

De stormloop in de richting van het strafschopgebied van the Rovers hield ook na de onderbreking aan, en halverwege het tweede bedrijf leek Rosicky de verlossende openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Het fabelachtige afstandsschot van de Tsjech spatte echter op de lat uiteen, waarna coach Arsène Wenger ingreep en met een driedubbele wissel Jack Wilshere, Santi Cazorla en Theo Walcott binnen de lijnen bracht. Blackburn bleek evenwel geen moment onder de indruk van deze wijziging.

Amper een minuut na de entree van de rentree van het trio toppers stond de thuisploeg namelijk op 0-1. Laurent Koscielny beoordeelde een dieptepass verkeerd, waardoor Martin Olsson een schietkans kreeg. Diens inzet werd nog gekeerd door Szczesny, maar in de rebound was het Kazim-Richards die, met meer geluk dan wijsheid en via de binnenkant van de paal, voor de verrassende tussenstand zorgde. Via een hard schot van Diaby, een kopbal van Walcott en in blessuretijd pogingen van Olivier Giroud en Mikel Arteta werd Arsenal nog gevaarlijk, maar Blackburn gaf de voorsprong niet meer weg en zorgde zo voor een daverende sensatie.