Arsenal stijgt naar derde plek na zware bevalling in Wigan

Matthijs van Laar22 dec 2012, 14:39
Laatst bijgewerkt: 22 dec 2012, 14:39

Arsenal lijkt met het nieuwe jaar in zicht de juiste tred te hebben gevonden. De Londenaren begonnen de laatste maand van 2012 met een thuisnederlaag tegen Swansea City, maar sloegen vervolgens aan het winnen. Zaterdagmiddag boekten Arsène Wenger en zijn manschappen de derde competitiezege op rij. Groots was het niet wat the Gunners lieten zien op bezoek bij Wigan Athletic, maar de 0-1 zege betekent wel dat Arsenal (tijdelijk) oprukt naar de derde plek. Later op de dag kan de concurrentie echter weer langszij komen.

/

Arsenal begon prima aan het duel in het DW Stadium. Mikel Arteta zette na negen minuten met een bekeken pass Alex Oxlade-Chamberlain vrij voor Ali Al Habsi, maar de doelman van Wigan reageerde vliegensvlug en stompte het harde schot van de jongeling uit de korte hoek. Na die eerste grote kans voor de bezoekers, kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Het spel golfde op en neer, zonder dat er overigens grote kansen te bespeuren vielen. Daarvoor waren beide ploegen te slordig met de eindpass.

Ex- PSV’er Arouna Koné had echter wel de mogelijkheid om the Latics halverwege de eerste helft aan de leiding te helpen. Franco Di Santo stuurde zijn ploeggenoot met een heerlijke pass buitenkant voet diep. Koné liet Per Mertesacker op snelheid achter zich en kon alleen op doelman Wojciech Szczesny af. Op het moment suprème raakte hij de bal echter volledig verkeerd, waardoor zijn inzet als een slap rollertje enkele meters naast het doel eindigde.

/

Na rust was het aanvankelijk een herhaling van zetten. Arsenal kwam beter uit de kleedkamer en kreeg in de openingsfase goede kansen. Theo Walcott zag zijn inzet van dichtbij nog knap gepareerd worden door Al Habsi, die tien minuten later echter geen verweer had op een inzet van Mikel Arteta. De Spanjaard mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Walcott in de zestien tegen het gras werd gewerkt door Jean Beausejour, en hij faalde niet: 0-1.

Wigan ging daarna enthousiast op zoek naar de gelijkmaker en was diverse keren gevaarlijk dicht in de buurt van een doelpunt. Zo zag Koné zijn schot op de benen van Szczesny eindigen en knalde voormalig NEC’er David Jones van randje zestien steenhard rakelings naast. Ook Ronnie Stam, die in de basis startte, liet zich nog even zien. De rechtsback leek tien minuten voor tijd gevaarlijk te kunnen worden, maar zijn voorzet reikte net niet tot bij Koné. In blessuretijd was er nog een keer aanleiding tot consternatie: een schot van Jordi Gomez kwam in de zestien tegen de hand van Kieran Gibbs. Scheidsrechter Jonathan Moss legde de bal niet op de stip, waardoor de punten mee naar Londen gaan.