Arsenal veegt de vloer aan met Shakhtar, Braga pakt eerste punten

Bart Kruyt19 okt 2010, 22:38
Laatst bijgewerkt: 19 okt 2010, 22:38

Arsenal heeft duidelijk gemaakt wie de sterkste ploeg is in Groep H. De ploeg van Arsène Wenger had voor dinsdagavond evenveel punten als Shakhtar Donetsk (zes stuks), maar had in het eigen Emirates Stadium geen moeite met de ploeg uit Oekraïne. Arsenal scoorde liefst vijfmaal, voordat voormalig Gunner Eduardo da Silva de eer kon redden voor Shakhtar. In de andere groepswedstrijd wist Sporting Braga haar eerste Champions League-zege ooit te boeken, door Partizan Belgrado te verschalken. De Serviërs blijven hierdoor zonder punten zitten in de poule.

/

Arsenal – Shakhtar Donetsk 5-1
Eduardo vierde dinsdagavond zijn terugkeer in het Emirates Stadium, maar moest nog wel op de bank beginnen tijdens de uitwedstrijd tegen Arsenal. Vanaf de bank zag de aanvaller hoe zijn nieuwe werkgever al vroeg onder druk werd gezet en na een kleine twintig minuten spelen werd de score dan ook geopend. Doelman Andriy Pyatov mocht zich hier schuldig over voelen: hij verspeelde een simpele bal een Johan Djourou, die Alex Song een niet te missen kans bood. Arsenal bleef hierna de bovenliggende partij en leek al snel verder uit te lopen, maar Samir Nasri vond Pyatov op zijn pad.

Kort voor rust wist de Fransman bij zijn tweede kans van de wedstrijd echter wel te scoren. Ditmaal kreeg Nasri de bal toevallig voor zijn voeten na een afgeslagen voorzet van Song, waarna hij hard afwerkte. Arsenal sleepte deze voorsprong mee naar de rust, maar kort na de thee kreeg Shakhtar een enorme kans om terug te komen. Lukasz Fabianski hield de doorgebroken Luiz Adriano echter van het scoren af, waarna Arsenal de wedstrijd even later alsnog besliste. Song verdiende een strafschop, die werd benut door aanvoerder Cesc Fàbregas. Jack Wilshere en Marouane Chamakh maakten er nog 5-0 van, waarna uitgerekend invaller Eduardo de eer kon redden voor Shakhtar. Hij scoorde met een fraaie volley.

/

Sporting Braga – Partizan Belgrado 2-0
Sporting Braga en Partizan Belgrado haalden uit de eerste twee groepswedstrijden geen enkel punt en wisten dan ook dat het dinsdagavond moest gebeuren in de onderlinge confrontatie. Veel gebeurde er desondanks niet in het Estádio Municipal de Braga: de thuisploeg en Partizan namen lang de tijd om de kat uit de boom te kijken, waardoor het duel zich lange tijd op het middenveld afspeelde. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er werd gescoord uit een dood spelmoment: Rodrigo Lima legde van ruime afstand aan voor een vrije trap en zag zijn schitterende knal in het net belanden.

Partizan kreeg direct hierna al een kans op de gelijkmaker, maar Aleksander Lazevski schoot rakelings naast. De Serviërs vertrokken zodoende met een achterstand naar de kleedkamer voor de rust en moesten in de tweede helft op zoek naar een antwoord, maar gaven daarbij veel ruimte weg. De eerste kansen waren dan ook voor Braga: een kopbal Paolo Cesar kon gepakt worden door Vladimir Stojkovic, die even later ook een antwoord had op een inzet van Lima. Tien minuten voor tijd volgde er plotseling een fase met kansen voor beide doelen, maar gescoord werd er pas in de slotfase, toen Matheus de beslissing forceerde.