Arsenal weer koploper na dubbelslag in een minuut

Bart Kruyt13 jan 2014, 22:00
Laatst bijgewerkt: 13 jan 2014, 22:00

Arsenal verloor op de eerste speeldag van dit seizoen nog thuis van Aston Villa, maar heeft maandag in Birmingham sportieve wraak genomen voor die nederlaag. The Gunners wonnen het uitduel bij Villa met 1-2, dankzij 2 doelpunten in 59 seconden tijd. Dit seizoen zaten er nog niet eerder zo weinig seconden tussen twee goals. Jack Wilshere was bij allebei de doelpunten betrokken: hij opende zelf de score en leverde vervolgens de assist voor de 0-2 van Olivier Giroud. Christian Benteke deed na rust nog wat terug, maar de gelijkmaker zat er niet in voor Villa.

Arsenal keert dankzij de overwinning terug op de eerste plek van de ranglijst en heeft nu weer een punt meer dan achtervolger Manchester City. De ploeg van Arsène Wenger begon al goed aan de wedstrijd en Giroud kreeg in de vijfde minuut een enorme kopkans, maar mikte verkeerd. De eerste kans voor Villa kwam op naam van Fabian Delph en de thuisploeg raakte Nathan Baker na twintig minuten spelen kwijt met een hersenschudding. Daardoor kwam Leandro Bacuna als invaller binnen de lijnen; Ron Vlaar was aan de kant van Villa in de basis begonnen.

Kort na de entree van Bacuna schoot Karim El Ahmadi net naast. Arsenal was dus gewaarschuwd, maar bleef rustig en kwam tien minuten voor rust op voorsprong. Nacho Monreal brak door en gaf de bal mee aan Wilshere, die Brad Guzan met een handige voetbeweging kansloos liet. De meegereisde Arsenal-fans vierden feest en waren nog niet eens klaar met juichen toen ook de 0-2 al binnen viel. Nu veroverde Wilshere de bal van Delph en bediende hij Giroud, die niet werd aangepakt door Vlaar en zo kon binnenschieten. Voor de Fransman betekende het zijn negende doelpunt van dit seizoen.

Arsenal nam de 0-2 voorsprong mee de rust in, maar kwam in de tweede helft niet goed voor de dag. De bezoekers leken te denken dat de buit al binnen was en dat resulteerde een kwartier voor tijd in de aansluitingstreffer van Benteke, die bij de tweede paal binnenkopte en zo zijn eerste doelpunt sinds 14 uur en 45 minuten (!) maakte. De supporters van Villa geloofden weer in een goed resultaat en gingen achter de ploeg staan, wat zorgde voor een bijzonder spannende slotfase. Benteke kreeg nog een grote kans voor de gelijkmaker, maar zijn kopbal werd gepakt door Wojciech Szczesny, waardoor Arsenal de drie punten mee naar Londen nam.