AS Roma droomt van Europa na victorie op Fiorentina in thriller

Erik van Dam08 dec 2012, 21:40
Laatst bijgewerkt: 08 dec 2012, 21:40

AS Roma hoopt na één jaar afwezigheid terug te keren in een Europees voetbaltoernooi. De Romeinen zijn in ieder geval goed op weg, want zaterdagavond werd concurrent Fiorentina met 4-2 verslagen. Clubicoon Francesco Totti scoorde tweemaal in ware de thriller in Stadio Olimpico. De ploeg van Zdenek Zeman staat nu met 29 punten op de gedeelde vierde plaats, samen met Lazio en Fiorentina.

/

Roma won de laatste drie wedstrijden, maar de ontmoeting met medesubtopper Fiorentina zou een hels karwei worden voor Maarten Stekelenburg en consorten. De doelman, die voor het eerst sinds 31 oktober terugkeerde in de wedstrijdselectie, zag zijn ploeg al na zeven minuten de score openbreken in de hoofdstad. Panagiotis Tachtsidis kopte een vrije trap van Totti in vermeende buitenspelpositie binnen, maar daar maalde niemand om bij de thuisploeg. Na een kwartier kwam Fiorentina echter weer terug, ook via een vrije trap.

De defensie van Roma stapte bij het nemen van de vrije trap uit, maar Gonzalo Rodríguez was de enige die geen buitenspel stond. De Argentijn kopte de bal breed voor Facundo Roncaglia, die kon intikken. Een paar minuten later kwam de gastheer weer op een nieuwe voorsprong, want na een goede aanval schoot Totti op aangeven van Mattia Destro binnen. Het levendige en aangename duel werd na twintig minuten verstoord door een doldrieste actie van Rubén Oliveira. De Uruguayaan ging op het been van Miralem Pjanic staan, maar kwam weg met een gele kaart.

/

Het spektakelstuk ging op het slechte veld in Foro Italico gewoon verder. Roma kreeg enkele goede kansen en breidde op slag van rust verdiend de score verder uit. Totti gaf Emiliano Viviano met een zwabberbal het nakijken en completeerde zo zijn 44e dubbelslag in de Serie A. De Romeinen zochten met een goed gevoel de kleedkamer op, maar kwamen daar voor de tweede helft niet goed uit. Invaller Mounir El Hamdaoui kopte na een paar seconden de aansluitingstreffer binnen; het was zijn eerste balcontact van de avond. Hierna nam Roma weer het heft in handen.

De nummer zeven van vorig seizoen kreeg tot een kwartier voor tijd een handvol goede kansen. Pjanic volleerde over, Michael Bradley faalde van dichtbij en Destro bezorgde zijn coach nog meer grijze haren door twee reuzenkansen te missen. Roma dacht de zege binnen te hebben na een treffer van Marquinhos, maar die werd vanwege buitenspel afgekeurd. In de slotfase zette het bezoek uit Florence weer druk en dat leverde nog bijna de gelijkmaker op, maar Haris Seferovic schoot naast. Pablo Osvaldo zorgde met een puntertje voor de beslissing en het slotakkoord, niet geheel verrassend op aangeven van Totti: 4-2.