AS Roma is op schot en stuurt AC Milan beschaamd weg uit Rome

Erik van Dam22 dec 2012, 21:37
Laatst bijgewerkt: 22 dec 2012, 21:37

AS Roma is zaterdag verder weggelopen bij AC Milan. De Romeinen gingen de directe confrontatie met de Milanezen in met een voorsprong van twee punten en breidden die verdiend uit tot liefst vijf. Een 4-2 zege, waarbij de basis voor rust werd gelegd, maakte een einde aan een pittige eerste seizoenshelft voor Massimiliano Allegri’s team. Nigel de Jong (geblesseerd), Urby Emanuelson (negentig minuten bankzitter) en Maarten Stekelenburg (gepasseerd) kwamen allen niet in actie.

/

AC Milan wist voor rust niet waar het het zoeken moest in het Stadio Olimpico. I Giallorossi scheurden de Milanezen aan stukken en scoorden in een tijdsbestek van achttien minuten liefst drie keer. AS Roma, dat in 2008 voor het laatst thuis won van Milan, kwamen in de eerste minuut nog wel met de schrik vrij. Stephan El Shaarawy, de sensatie van i Rossoneri dit seizoen, schoot na veertig seconden maar net naast het doel van Mauro Goicoechea. Aan de overkant trad Marco Amelia op als reddende engel, toen Roma vlot counterde na wat artistiek werk van de gasten.

Na krap een kwartier werd de 1-0 gemaakt door Nicolás Burdisso. De verdediger kopte raak uit een corner en bevestigde daarmee Milans defensieve zwakheid bij hoekschoppen. Daarna was het de beurt aan Pablo Osvaldo om te schitteren: uit een prima voorzet van Francesco Totti torende hij boven Mario Yepes uit en knikte hij raak langs Amelia. En het werd nog erger voor Massimiliano Allegri en de zijnen, want Erik Lamela maakte fraai de derde van Roma na een steekpass van Daniele De Rossi.

/

Er was nog geen half uur gespeeld op dat moment en Milan leek reddeloos verloren. Vervolgens liet Roma het tot de tweede helft duren, voordat het de score verder opvoerde. Lamela dook bij een voorzet van Federico Balzaretti goed op voor Kevin Constant en kopte raak in de rechterhoek. De 4-0 en Lamela’s tiende doelpunt in veertien wedstrijden dit seizoen was daarmee bereikt en de ontreddering bij Milan compleet. De bezoekers probeerden het nog wel, maar hadden ook geen geluk. Na zeventig minuten zette Milan een aanval op die leek te resulteren in de aansluitingstreffer, maar Goicoechea redde eenmaal en dankte ook zijn paal dat die tussenbeide kwam.

AS Roma speelde het laatste kwartier plots met een man minder, toen Marquinhos de bal duidelijk met de arm beroerde nadat El Shaarawy die opwipte. Het zorgde voor een late opleving in de wedstrijd. Omdat Goicoechea kort voor tijd Giampaolo Pazzini vloerde, ging de bal nog op de stip voor Milan: Pazzini zelf mikte die recht door het midden binnen. Een minuut later schreef Bojan Krkic zelfs de tweede bij voor zijn team, maar verder kwam Milan niet. Halverwege het seizoen strijdt Roma mee in de subtop, terwijl Milan zelfs daartoe niet in staat lijkt.