Athletic na zestien jaar terug in miljoenenbal, Malmö FF debuteert

Erik van Dam27 aug 2014, 22:36
Laatst bijgewerkt: 27 aug 2014, 22:36

Athletic Club heeft woensdagavond voor een vreugde-explosie gezorgd in Baskenland. Los Leones schakelden op eigen veld Napoli uit in de play-offronde van de Champions League (3-1) en verschaften zichzelf daarmee eindelijk weer een plaats in de loting voor de groepsfase. Malmö FF schaarde zich voor het eerst sinds de oprichting van de huidige Champions League bij de 32 teams in het hoofdtoernooi. Het elimineerde Red Bull Salzburg met 3-0 en is de eerste Zweedse club sinds Helsinborg (2000/01) die de groepsfase bereikt.

Athletic Club - Napoli 3-1
De Basken namen in het seizoen 1998/99 voor het laatst deel aan de groepsfase van de Champions League en snakten werkelijk naar een einde van die lange periode. De 1-1 van vorige week in Stadio San Paolo was een goede voorbode en woensdag liep het perfect af. Vroeg in de tweede helft ging het eerst nog wel mis in San Mamés. Met zijn zesde Europese doelpunt in het shirt van Napoli brak Hamsík de score open in minuut 47: hij joeg de bal met links goed de rechterhoek in, nadat Athletic een voorzet niet voldoende wegkopte. Voor rust had José María Callejón een keer over geschoten en Gonzalo Higuaín had bijna Gorka Iraizoz verrast van afstand. De beste kansen waren voor Carlos Gurpegi, die in zeer kansrijke positie naast het Napoli-doel kopte, en voor Aymeric Laporte, die van dichtbij over schoot.

In de tweede helft bleef Athletic de bovenliggende partij en ditmaal gingen de kansen er wél in. Met het aanvallende spel werd na een uur spelen een corner afgedwongen en daaruit schoot Adúriz de bal binnen. Athletic voelde de krachten toenemen en had acht minuten nodig om ook de tweede van de avond te maken. Weer was het Adúriz die het deed en dit keer stond de Napoli-verdediging collectief te slapen. Rafael Benítez haalde Hamsik er direct daarna vanaf en bracht Lorenzo Insigne voor het slotoffensief, dat nog twintig minuten moest duren. Het tegenovergestelde gebeurde echter, want Ibai Gomez maakte het Napolitaanse leed nog erger met de 3-1.

Malmö FF - Red Bull Salzburg 3-0
Malmö FF was sinds de overstap van Europa Cup I naar Champions League nog nooit actief in het hoofdtoernooi: de Zweden struikelden in de seizoenen 2005/06 en 2011/12 beide keren in de voorronde. Nu mag de landskampioen zich echter gaan opmaken voor zes duels in de groepsfase, nadat werd afgerekend met Red Bull Salzburg. Vorige week verloor men nog met 2-1 in Oostenrijk, maar de uittreffer bleek veel waard. Al na elf minuten mocht Markus Rosenberg aanleggen voor een strafschop, nadat Peter Gulacsi in de fout was gegaan namens die Rote Bullen. Rosenberg benutte de buitenkans: 1-0.

Een handvol minuten later verdubbelde Malmö FF de voorsprong én de feestvreugde door ook de 2-0 te maken. Magnus Eriksson schreef werkelijk waar een beauty op zijn naam door een rebound in één keer vol op de pantoffel te nemen en keihard binnen te schieten. Red Bull Salzburg was er even helemaal door van de leg en pas na rust kregen de Oostenrijkers weer wat grip op het duel. Het bleef echter bij afstandsschoten van André Ramalho en Alan. Malmö zette vervolgens de kers op de taart met de tweede van Rosenberg en de derde van de avond: de ex-Ajacied maakte het fraai af.