voetbalzone

Athletic verrast en krijgt Barcelona al op de knieën

Erik van Dam14 aug 2015, 23:50
Laatst bijgewerkt: 14 aug 2015, 23:50
Advertentie
voetbalzone

Het ambitieuze plan van Josep María Bartomeu om dit seizoen zes grote prijzen te winnen is heel, heel moeilijk geworden. Na de winst van de Europese Super Cup ging het vrijdag op jacht naar een goed resultaat in de eerste wedstrijd om de Supercopa de España, maar dat was buiten Athletic Club gerekend. De Basken wonnen opvallend ruim (4-0) en hebben hun eerste prijs van het seizoen dus alvast met één hand beet. Mikel San José gaf het startsein met een verrukkelijke goal, waarna Aritz Adúriz er nog eens drie bijmaakte. Deel twee van de Supercopa-strijd is maandag in Camp Nou.

Athletic won de Supercopa in zijn clubbestaan een keer eerder, in 1984. Destijds kreeg men de prijs automatisch uitgereikt als winnaar van de nationale dubbel in het seizoen ervoor. In 2009 streed de club uit Bilbao voor het laatst om de trofee en moest men de meerdere erkennen in Barcelona. Nu is misschien wel de eerste stap gezet voor de zoete wraak en op basis van het duel van vrijdag komt die wraak los Leones helemaal toe. Ze waren effectiever en slimmer en bovendien werd er bovendien prima verdedigd tegen het sterrenensemble van Luis Enrique.

voetbalzone

Athletic Club en Barcelona zochten de kleedkamers op met één prominent gespreksonderwerp: de fabelachtige goal van San José. In de dertiende minuut besloot Marc-André ter Stegen een diepe bal op te vangen buiten de zestien meter en dat deed hij logischerwijs met het hoofd. De bal leek kwam in de middencirkel echter zo terecht bij San José: die nam aan en bedacht zich geen moment: met rechts ramde hij op doel en verschalkte hij de verbouwereerde Ter Stegen, die niet op tijd terug was. De wereldgoal werd met gejuich begroet in het stadion.

Tot de 1-0 was Athletic al een keer gevaarlijk geweest via Javier Eraso, die Ter Stegen tot een redding had gedwongen. De Basken verloren de strijd om de Copa del Rey in mei met 1-3 van Barcelona en waren vastberaden het nu niet weer zo ver te laten komen. Met de voorsprong op zak hield Athletic nu de touwtjes in handen en Ernesto Valverde zag hoe de organisatie goed stond. Barcelona moest het stellen zonder Neymar, die met de bof kampt en voorlopig nog aan de kant staat en ook Andrés Iniesta verscheen niet aan de aftrap. In zijn afwezigheid was Lionel Messi aanvoerder. La Pulga kon zijn team echter niet inspireren tot grootse daden.

voetbalzone

De slotminuten van de eerste helft waren wel goed en bijna kwam Barcelona terug tot 1-1: Gorka Iraizoz haalde de vrije schop van Messi echter fraai weg uit de bovenhoek en hield Athletic op de been. In de tweede helft knokten de Basken zich vervolgens naar een comfortabele uitslag in San Mamés. Kort nadat Pedro Rodríguez de lat had geraakt na een fout bij de tegenstander moest Iraizoz weer antwoorden op een schot van Messi en daarna kwam Athletic. Sabin Merino, snelde erlangs op de flank en zette voor richting Adúriz, die raak kopte. Dat was een tik in het gezicht van Barcelona, dat net Iniesta erbij had gekregen en ook Ivan Rakitic snel verwelkomde.

De Kroaat stond koud op het veld of ook de derde viel: Barcelona kreeg achterin de bal niet weg en Adúriz stond alweer paraat om vrijelijk raak te schieten. Het werd vijf minuten later nog erger en een ongewoon hoge uitslag tegen Barcelona tekende zich af. Dani Alves werd ervan beschuldigd San José naar de grond te trekken bij een corner en dus ging de bal op de stip. Adúriz bleef kalm en voltooide zijn hattrick, waarmee hij Barcelona op een schier onoverbrugbare achterstand zette in San Mamés. De Catalanen kwamen tot weinig, zowel door het midden als via de zijkanten. Er zal een wonder nodig zijn om de Supercopa maandag toch nog te bemachtigen.


Bezig met laden …