Atlético lost Barça weer af als koploper na knappe zege in Baskenland

Peter Nusselder29 mrt 2014, 20:50
Laatst bijgewerkt: 29 mrt 2014, 20:50

Atlético Madrid had het zaterdagavond lastig in Baskenland, maar de uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao werd wel gewonnen. Iker Munian zette de thuisploeg al snel op voorsprong, maar topschutter Diego Costa nam de 1-1 voor zijn rekening. De bezoekers zorgden er in de tweede helft voor dat ze de lijstaanvoerder van de Primera División blijven, want Koke tekende voor de winnende treffer: 1-2.

In de wetenschap dat Barcelona eerder op de dag had gewonnen van Espanyol, wisten de gasten uit Madrid dat een overwinning noodzakelijk was om de koppositie te heroveren. Wat er in de openingsfase gebeurde was dan ook een flinke streep door de rekening voor het elftal van trainer Diego Simeone, want al na zes minuten keek Atlético tegen een achterstand aan. De defensie maakte geen beste indruk bij een dieptepass, waarvan Muniain optimaal profiteerde; hij liftte over keeper Thibaut Courtois heen en bracht de nummer vier van de ranglijst zo aan de leiding. Doelman Gorka Iraizoz voorkwam niet veel later dat Diego Costa, op aangeven van Koke, de gelijkmaker voor zijn rekening kon nemen.

Na twintig minuten liet de topscorer van Spanje opnieuw een kans liggen, maar vrijwel direct daarna was het alsnog raak; de tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan was na een pass van wederom Koke met de bal aan de voet sneller dan zijn bewakers, en oog in oog met Iraizoz schoot de spits deze keer met links wel raak: 1-1. Na voorbereidend werk van Filipe Luís en Diego Costa had Raúl García los Colchoneros vervolgens op voorsprong kunnen zetten, maar hij schoot over. Aan de andere kant mocht Atlético van geluk spreken dat Markel Susaeta de thuisploeg niet op 2-1 zette.

Na de hervatting waren het weer de Madrilenen die van zich deden spreken in stadion San Mamés. De tweede helft was nog geen dertig seconden onderweg op het moment dat Diego Costa alleen voor Iraizoz verscheen, terwijl de goalgetter even later een strafschop verdiend had na een overtreding van Aymeric Laporte. Ook los Leones lieten zich overigens zien, want na geklungel in de achterhoede van Atlético ging het harde schot van Óscar de Marcos maar net over. Toch duurde het niet lang voordat de 1-2 op het scorebord verscheen; tien minuten na rust zette Koke zelf de aanval op en kwam de bal via Filipe Luís weer bij hem terecht.

De voorzet van de linksback werd nog aangeraakt door een Athletic-verdediger, maar dit kon niet voorkomen dat Koke van dichtbij raak wist te knikken. De Marcos kwam daarna nog wel dicht in de buurt van Atlético’s doel met een schot dat door verdediger Joao Miranda van richting werd veranderd, maar verder hoefde Courtois zich lange tijd amper serieus in te spannen. Toen de Belgisch international dat tien minuten voor tijd wél moest doen, had hij na de kopbal van Aritz Aduriz een fantastische redding in huis. De laatste minuten kwam Atlético, na de rode kaart voor Laporte, tegen tien man niet meer in de problemen. Real Madrid neemt het zaterdagavond laat op tegen nummer dertien Rayo Vallecano.