Atlético Madrid dankt goalgetter voor nieuwe zege, zorgen om Courtois

Erik van Dam15 mrt 2014, 22:52
Laatst bijgewerkt: 15 mrt 2014, 22:52

Atlético Madrid houdt voorlopig het tempo van stadsgenoot Real Madrid bij. Los Colchoneros wonnen zaterdagavond thuis met 1-0 van Espanyol, de nummer tien van Spanje die zich prima weerde. Diego Costa werd matchwinner in eigen huis: hij scoorde aan het begin van de tweede helft en zijn doelpunt was voldoende voor de zege. Barcelona komt zondag in actie tegen Osasuna, dat drie weken geleden thuis met 3-0 won van Atlético.

Atlético zag Real Madrid enkele uren voordat het zelf moest spelen al winnen, uit bij Málaga. De druk stond er dus op voor Simeone en zijn spelers, maar men speelde heel behoorlijk in het Vicente Calderón. Voor rust was er volop sprake van strijd, maar helaas wel meer daarvan dan echte kwaliteit. Thibaut Courtois en Kiko Casilla hielden hun teams keurig overeind bij de paar kansen die er voor beide doelen ontstonden. Espanyol sloeg sowieso verdienstelijk de aanvallen van de Madrilenen, die met Toby Alderweireld in de basis startten, af.

David Villa en Sergio García waren de enigen die op doel vuurden in de eerste helft, die als gezegd niet bol stond van de goede aanvallen. Vroeg in de tweede helft werd er wél gescoord. Diego Costa sneed na een pass van Villa binnendoor weg bij Diego Colotto, die hem niet meer wist bij te halen. De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan maakte het oog in oog met Casilla koel af en tekende voor zijn 22ste doelpunt van het seizoen.

Tien minuten later was het ook bijna 2-0 via Diego Costa. Hij snelde voorbij aan alles en iedereen, maar week iets te ver uit om nog gericht op doel te kunnen schieten: een afzwaaier was het logische gevolg. Enige schrik was er daarna toen Courtois werd geraakt door de knie van tegenstander Jhon Córdoba; de Belgische keeper bleef stil liggen en voelde zich behoorlijk van de wereld. Toch hervatte hij de wedstrijd weer en kort na zijn botsing redde hij zelfs met het gezicht op een inzet van David López. Later wreef hij toch weer enkele keren over zijn nek en hoofd.

Met de gehavende keeper op zijn post speelde Atlético zich naar het eindsignaal: het hield de voorsprong in handen. De achterstand op Real Madrid was voor de wedstrijd korte tijd zes punten, maar is weer teruggebracht tot drie en daar ging het de club zaterdag om. Volgende week wacht een nieuwe opdracht; dan moeten er punten gehaald worden bij Real Betis. Zondag wordt duidelijk of de voorsprong op Barcelona dan vier of drie punten of gewoon weer één bedraagt. Wellicht geeft ook Courtois dan tekst en uitleg hoe hij zich voelt.