Atlético Mineiro ondanks rood Ronaldinho naar derde plek op club-WK

Matthijs van Laar21 dec 2013, 18:24
Laatst bijgewerkt: 21 dec 2013, 18:24
/

Atlético Mineiro heeft het zeer teleurstellende WK voor clubteams toch nog afgesloten met een derde plek. De kampioen van Zuid-Amerika, op voorhand de gedoodverfde tegenstander van Bayern München in de finale, won zaterdag met 2-3 van de Aziatische kampioen Guangzhou Evergrande. Er was een hoofdrol weggelegd voor Ronaldinho: de ster van de Brazilianen scoorde, kreeg vlak voor tijd rood en zag vervolgens vanaf de zijkant hoe zijn ploeg in de slotfase alsnog de winnende maakte.

Atlético Mineiro begon bijzonder voortvarend en kwam al na twee minuten spelen op voorsprong. Marcus Rocha vond met zijn voorzet Diego Tardelli en de voormalig PSV'er gleed de bal van dichtbij binnen. Die 0-1 was echter geen lang leven beschoren: zeven minuten later stond het namelijk alweer gelijk. De Braziliaan Elkeson, spits van de Chinese grootmacht, raakte de onderkant van de lat en vervolgens werkte zijn landgenoot Muriqui de bal in de rebound alsnog over de lijn. Guangzhou ging vervolgens door en nam na een kwartier spelen zelfs verrassend de leiding.

Verdediger Lucas van Atlético ging in zijn eigen zestien om de nek hangen van Lin Gao en werd daarvoor bestraft met een penalty. De Argentijn Darío Conca ging achter de bal staan en faalde niet: 2-1. De Brazilianen leken nauwelijks geïnteresseerd in een comeback, maar kwamen op slag van rust toch langszij. Ronaldinho mocht het tot twee keer toe proberen middels een vrije trap van net buiten de zestien en in tweede instantie was het raak: evenals in de halve finale tegen Raja Casablanca schoot de superster de bal onhoudbaar binnen.

Dat het duel voor de underdog uit China meer waarde had dan voor de Braziliaanse grootmacht, was ook na rust evident. Atlético Mineiro geloofde het wel en liet de bal grotendeels aan de enthousiaste spelers van de tegenpartij, die echter niet al te veel kansen konden creëren. Nadat eerst Réver namens de Zuid-Amerikanen de paal raakte, deed Elkeson aan de overkant precies hetzelfde. In de slotfase brandde toch nog los. Allereerst werd Ronaldinho met rood van het veld gestuurd omdat hij reageerde op een trap van een tegenstander en enkele minuten later scoorden de tien van Atlético alsnog het winnende doelpunt. Luan kroonde zich in de slotminuut tot man van de wedstrijd: 2-3.