Aubameyang doorslaggevend in Londen, titelverdediger Sevilla faalt niet

Daniel Cabot Kerkdijk17 mrt 2016, 21:56
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2016, 21:56

Sevilla heeft zich donderdagavond voor de kwartfinales van de Europa League geplaatst. De titelverdediger was in eigen huis te sterk voor FC Basel, dat het team van Unai Emery in het eerste duel in Zwitserland nog op een doelpuntloos gelijkspel had gehouden. Borussia Dortmund verzekerde zich tegelijkertijd ook van een toegangsbewijs, al had Tottenham Hotspur na de eerdere 3-0 nederlaag in het duel in Duitsland al weinig hoop meer op een extra ronde.

/

Sevilla - FC Basel 3-0
De ploeg van Emery legde in de eerste helft de basis voor de overwinning. Sevilla had in het eerste half uur geen enkel probleem om het achterin dicht te houden, maar in offensief opzicht kreeg de thuisploeg weinig voor elkaar. Drie doelpunten in tien minuten tijd braken de wedstrijd open. Na voorbereidend werk van Ever Banega kopte Adil Rami het leer achter Tomas Vaclik en de 2-0 werd verzorgd door Kevin Gameiro. Een geweldige actie van José Antonio Reyes aan de linkerkant resulteerde in een intikkertje van de Fransman.

Op slag van rust verscheen de 3-0 op het scorebord en weer was Gameiro de man van het doelpunt. Hij kopte eerst een voorzet van Michael Krohn-Dehli tegen het aluminium, maar in de rebound was hij alsnog trefzeker. In de tweede helft domineerde Sevilla weliswaar het duel, maar de Zuid-Spanjaarden namen geen enkel risico meer en dat kwam de tweede helft niet te goede. De ploeg van Emery heeft nu tien Europa League-thuisduels op rij gewonnen.

/

Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund 1-2
In de eerste helft was de ploeg van Mauricio Pochettino weliswaar veel aan de bal, maar op de beslissende momenten ontbrak het aan creativiteit. De Londenaren kwamen voor rust niet verder dan een kans voor Heung-Min Son. Na een goede actie van Erik Lamela ten opzichte van Julian Wigl verprutste de Zuid-Koreaan een goede mogelijkheid. Dortmund had aan een geweldig schot van Aubemeyang voldoende om de dubbele krachtmeting definitief naar zijn hand te zetten. Een ziedende inzet van de Gabonees was te machtig voor Hugo Lloris: 0-1.

Ook na rust had Tottenham veel balbezit en werd er veel druk op de defensie van Dortmund gezet. Het was echter Aubemayang die het scorebord twintig minuten voor tijd wederom in beweging kreeg. Lukasz Piszcek veroverde de bal en na voorbereidend werk van Henrikh Mkhitaryan rondde de clubtopscorer wederom af: 0-2. Een fout van Neven Subotic stond aan de basis van de aansluitingstreffer van Tottenham: de terugspeelbal van de verdediger op Roman Weidenfeller was te zacht, waardoor Son kon scoren. Tot meer waren de Londenaren niet in staat en zodoende kan men zich volledig op de Engelse titelstrijd gaan focussen.