voetbalzone

Australië leeft nog na zwaarbevochten gelijkspel tegen Ghana

Daniel Cabot Kerkdijk19 jun 2010, 17:53
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2010, 17:53
Advertentie
/

Ghana blijft voorlopig lijstaanvoerder in Groep D. The Black Stars, die op het WK met een minimale zege op Servië van start gingen, speelden zaterdagmiddag gelijk tegen Australië: 1-1. De ploeg van bondscoach Pim Verbeek liet duidelijk een betere indruk achter dan in het desastreus verlopen openingsduel tegen Duitsland. Ghana gaat met vier punten aan de leiding, Duitsland en Servië bezitten drie punten en Australië staat op één punt. Woensdag volgt vanaf 20.30 uur de climax. Ghana treft Duitsland en tegelijkertijd sluit Australië de poulefase af tegen Servië.

Een fout van Laryea Kingston stond aan de basis van de vroege openingstreffer van Australië en dat was zeker niet aan de Jabulani te wijten. De doelman van Ghana kreeg een vrije trap van Mark Bresciano in de elfde minuut niet onder controle en bood Brett Holman een niet te missen kans. De middenvelder van AZ plaatste de bal in de rechterhoek. De vroege achterstand was aanleiding voor Ghana om meer druk te zetten op het doel van Mark Schwarzer. Dat leverde halve kansen voor André Ayew en Asamoah Gyan op.

/

Ghana kreeg na dik twintig minuten spelen loon naar werken. Een inzet van John Mensah trof de bovenarm van Harry Kewell op de bovenarm. Roberto Rosetti twijfelde geen moment door Kewell een rode kaart te tonen en Ghana een strafschop toe te kennen. Gyan, die tegen Servië vanaf de stip voor de winnende treffer had gezorgd, stuurde Schwarzer vanaf elf meter de verkeerde hoek in: 1-1. Op slag van rust leek Kevin-Prince Boateng de Afrikanen aan de leiding te brengen, maar een knappe redding van Schwarzer voorkwam erger leed voor The Socceroos.

Ondanks de ondertalsituatie deed Australië in het tweede bedrijf allerminst onder voor Ghana. Milovan Rajevac zag hoe zijn ploeg enkele malen aan een tegendoelpunt ontsnapte. Dat was onder meer aan Scott Chipperfield te wijten. De invaller kopte eerst in een goede uitgangspositie over het doel van Kingston. en schoot enkele minuten later van dichtbij recht op de Ghanese doelman af. De rebound was niet aan een andere invaller, Joshua Kennedy, besteed.

Ook in de slotfase deden Australië en Ghana er alles aan om de wedstrijd niet in een puntendeling te laten eindigen. Invaller Nikita Rukavytsya, Quincy Owusu-Abeyie en Mensah zagen hun inspanningen echter niet beloond worden. Australië wacht derhalve na vijf ontmoetingen op een mondiale eindronde nog altijd op haar eerste WK-zege. Alleen de Verenigde Staten (zes) en Nigeria (zeven) moesten in het verleden langer op een zege wachten.

Bezig met laden …