Australië verslikt zich niet na domper in blessuretijd en schrijft historie

Bart Kruyt31 jan 2015, 11:33
Laatst bijgewerkt: 31 jan 2015, 11:33

Australië is er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd om de Azië Cup te winnen. Na de tweede plaats van vier jaar geleden in Qatar wisten the Socceroos zaterdag in de finale in eigen land te winnen van Zuid-Korea, dat in blessuretijd nog een 1-0 achterstand ongedaan had gemaakt. In de verlenging trok Australië vervolgens alsnog aan het langste eind: 2-1.

In de finale was een belangrijke rol weggelegd voor PEC Zwolle-verdediger Trent Sainsbury, die op de Azië Cup alles speelde voor Australië. In de eerste helft leverde hij de assist op de openingstreffer van Massimo Luongo, terwijl hij in de verlenging de 2-2 voorkwam met een cruciaal blok. Sainsbury werd gekozen tot man van de wedstrijd en keert met een geweldig gevoel terug naar Nederland. Tommy Oar van FC Utrecht neemt ook een gouden medaille mee naar huis.

Luongo was kort voor rust trefzeker en lange tijd leek hij met dit doelpunt de matchwinner te gaan worden. In blessuretijd kwam Zuid-Korea echter toch nog langszij: Heung-Min Son worstelde zich naar wat ruimte in het vijandelijke strafschopgebied en schoot de 1-1 binnen. Dat was een behoorlijke domper voor Australië, dat in de verlenging echter toch nog aan het langste eind trok. Tomi Juric zette goed door op rechts en zag zijn voorzet onderschept worden door Jin-Hyeon Kim, die de bal echter in de voeten van James Troisi tikte. Hij schoot de winnende binnen.