voetbalzone

Australisch WK-bid op losse schroeven na openbaring schandaal

Erik van Dam29 jun 2010, 19:41
Laatst bijgewerkt: 29 jun 2010, 19:41
Advertentie

Het bid van Australië om het WK 2022 te mogen organiseren, staat op losse schroeven. De voetbalbond is in grote verlegenheid gebracht nu de nationale krant Age een grof schandaal aan het licht heeft gebracht. Australië zou de FIFA-reglementen ernstig hebben overtreden en diverse stemgerechtigden cadeautjes hebben gestuurd om hen te paaien.

Het bid-team van Australië zou voor vijftigduizend Australische dollars, omgerekend zo’n 35.000 euro, juwelen hebben gekocht en als cadeautje hebben gestuurd aan de echtgenotes van stemgerechtigde FIFA-leden. Daarnaast schrijft de krant dat het Australisch comité een luxe reis betaalde voor het Guatemalese lid Rafael Salguero en zijn vrouw naar Australië. Reden van de reis was de verjaardag van Salguero.

Bovendien zou de Australische bond (AFA) ook geknoeid hebben met cijfers om de overheid te overtuigen om het project te steunen. Bondsvoorzitter Ben Buckley ontkent vooralsnog alle aantijgingen. Het nieuws is een zware klap voor de Australische kandidatuur, die sowieso al weinig steun kende in eigen land. De Verenigde Staten en Qatar lijken zo de favorieten te worden in de strijd om het WK 2022. Het WK van 2018 vindt wellicht in Europa plaats.

Bezig met laden …