voetbalzone

Australische bond helpt clubs en versoepelt transferbeleid in A-League

Erik van Dam20 apr 2010, 13:32
Laatst bijgewerkt: 20 apr 2010, 13:32
Advertentie

Clubs in de Australische A-League mogen vanaf heden per seizoen een extra speler van buiten het eigen continent aantrekken. De Australische bond (FFA) staat nu toe dat clubs ook Australische spelers die bijvoorbeeld in Europa hun brood verdienen terug mogen keren naar hun vaderland. Voorheen was het de clubs alleen toegestaan één marquee player aan te trekken die meer verdiende dan het maximum salaris.

De FFA wil echter dat Australisch talent dat niet meer in het vaderland speelt, de kans krijgt zich alsnog in de A-League te ontplooien. Datzelfde geldt voor spelers die al elders carrière hebben gemaakt, maar terug willen keren naar Australië om hun loopbaan af te sluiten, zoals Jason Culina vorig jaar besloot te doen. Hij verruilde PSV voor Gold Coast United, maar met de huidige regelgeving had de clubs dus nog zo’n transfer mogen maken.

De bond zal transfers beoordelen volgens een Marquee Standard. Daarin wordt bekeken hoeveel interlands een begeerde speler op zijn naam heeft staan en hoe het nationale en internationale profiel van de speler eruit ziet. “Er is overzees een overdaad aan Australisch talent. Meer dan 140 Australiërs spelen in de vijftien beste competities ter wereld”, geeft bondsvoorzitter Ben Buckley aan op de officiële website van wereldvoetbalbond FIFA.

“Australische spelers komen op een hoog niveau uit in Europa, Azië en Amerika. Wij willen voor hen een optie mogelijk maken om terug te keren in de A-League en hen zo mee laten spelen in een steeds sterker wordende competitie. Dit initiatief zal de sterkte van de clubs doen toenemen en meer spanning in de competitie teweegbrengen”, aldus Buckley.

Bezig met laden …