Auxerre na zeven zeges op rij nipt onderuit in Parijs

Erik van Dam28 nov 2009, 20:03
Laatst bijgewerkt: 28 nov 2009, 20:03

De titelpretendenten in de Franse competitie weten na zaterdag weer dat Auxerre niet onverslaanbaar is. De ijzersterk spelende koploper had haar zaakjes niet helemaal op orde op verplaatsing bij Paris Saint-Germain. De naar de dertiende plaats afgezakte hoofdstedelingen maakten gretig gebruik van de situatie en eisten het duel met een 1-0 zege op. Nummer vier Lorient had zeer verrassend de eerste plaats over kunnen nemen, maar ging zelf ook de boot in tegen hekkensluiter Grenoble, dat voor de derde week op rij één punt pakte.

Paris Saint-Germain – Auxerre 1-0
Auxerre miste zaterdag node Ireneusz Jelen. De Poolse aanvaller van AJA ontbrak wegens een blessure bij de bezoekers, evenals Alexandre Licata en Kevin Lejeune. Paris Saint-Germain, dat na een goede seizoensstart inmiddels is weggezakt tot de middenmoot, profiteerde na rust van de personele problemen bij Auxerre. Middenvelder Jérémy Clément tekende zo’n twintig minuten voor het einde voor de enige goal van de avond. PSG boekte daarmee de tweede zege in de laatste zeven competitieduels.

Lorient – Grenoble 2-2
Als gezegd had Lorient optimaal kunnen profiteren van de 1-0 nederlaag van koploper Auxerre. Vorig jaar werd de club nog tiende, maar dit seizoen werden al veel punten gepakt. Tot ieders verrassing besloot Grenoble echter om op de veertiende speeldag voor de derde keer op rij een remise uit het vuur te slepen. Bostjan César opende de score voor de thuisclub, maar na rust vloog Grenoble, dat vooralsnog een zeer zwaar seizoen meemaakt, via Daisuke Matsui (’62) en Jimmy Juan (’70) naar een 1-2 voorsprong. Een zege was de nieuwkomer in de Ligue 1 echter niet gegund; in blessuretijd maakte Kevin Gameiro 2-2.

Lille – Valenciennes 4-0
Na Auxerre en Lorient boekte ook Valenciennes, tot zaterdag goed voor de zesde plaats, een tegenvallend resultaat. Tegenstander Lille wisselt dit seizoen ruime zeges af met smadelijke nederlagen. Zaterdag zette de ploeg echter een goede stap richting het positief afsluiten van de eerste seizoenshelft; de voorsprong die het kort voor rust veroverde werd na rust ruim uitgebouwd. De trefzekere Pierre-Alain Frau bracht Lille op 1-0; na rust maakte Gervinho er in acht minuten tijd 2-0 en 3-0 van. In de slotfase maakte Yohan Cabaye het karwei af.

Sochaux – Olympique Nice 1-0
Geheel in de stijl van de veertiende speelronde boekte ook Sochaux een overwinning op Olympique Nice, dat hoger geklasseerd stond. Na een halfuur maakte de Tunesische verdediger Yassin Mikari de eerste en enige goal van de avond. Het was, opvallend genoeg, al de vijfde keer voor Sochaux dat het een wedstrijd met een 1-0 zege afsloot. Dankzij de driepunter heeft het voorlopig weer even wat lucht.

Toulouse – Boulogne 1-0
De enige ploeg die er zaterdag niet in slaagde om voor een verrassing te zorgen was Boulogne. De promovendus van dit seizoen won twee van haar eerste drie wedstrijden dit seizoen, maar sindsdien is het kommer en kwel. Op bezoek bij Toulouse verliet de formatie van trainer Laurent Guyot voor de zevende keer in de laatste acht competitieduels puntloos het stadion. Verantwoordelijk voor de 1-0 nederlaag van zaterdag was de jonge middenvelder Etienne Capoue aan Toulouse-zijde. Zijn eerste seizoensgoal beslechtte het pleit.