AZ creëert in vijf minuten twee goede kansen, maar scoort niet tegen NEC

Jonathan van Haaster06 dec 2023, 18:07
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 03:23

AZ is er niet in geslaagd om in het restant van de wedstrijd tegen NEC te scoren. De Nijmegenaren leidden toen het duel in oktober gestaakt werd met 1-2 en die voorsprong wisten de bezoekers woensdagavond vast te houden. AZ kwam nog wel dichtbij via Jens Odgaard en Mexx Meerdink, maar een gelijkmaker zat er niet meer in voor de Noord-Hollanders. AZ kwam na de onderbreking tot vijf doelpogingen, zonder dat er een op doel ging. NEC stijgt naar plek twaalf, terwijl AZ derde staat.

In de slotfase op 29 oktober ging Bas Dost plotseling naar de grond. De ernst van de situatie werd al snel duidelijk. Spelers vormden een cirkel om hem heen terwijl de hulpdiensten zich over hem ontfermden. De aanvaller was bij kennis toen hij het veld werd afgevoerd. Het duel werd daarop definitief gestaakt. Dost, die inmiddels thuis verder aan zijn herstel werkt, was er woensdagavond nog niet bij.

Oktober
In oktober kwam NEC in de elfde minuut op voorsprong. Dost, die zijn doelpunten voornamelijk vlak voor het doel maakt, kreeg de bal op de rand van de zestien. De voormalig spits van Oranje liet de bal een keer stuiteren en haalde vervolgens verwoestend uit richting de verre hoek. Mathew Ryan zag de bal over zich heen tegen de touwen slaan: 0-1.

Vangelis Pavlidis had twee minuten later al voor de gelijkmaker kunnen zorgen. De Griek werd aangespeeld in de zestien, keek op en schoot. Helaas voor hem belandde zijn snoeiharde inzet tegen de lat. Die goed uitgespeelde aanval kreeg echter geen vervolg. De Alkmaarders wisten amper tot geen kansen te creëren en lieten zich bovendien vaak aftroeven in de duels.

Na een half uur spelen volgde de volgende Nijmeegse treffer en weer speelde Dost een belangrijke rol. AZ verdedigde bijzonder zwak uit, waarna de bal bij Dost terechtkwam. Hij leek te gaan schieten, maar verraste de defensie van AZ door perfect af te leggen op Magnus Mattsson. De Deen tikte koeltjes binnen en rende direct naar Dost om hem te bedanken: 0-2.

AZ kwam na rust veel scherper voor de dag. Vlak nadat Dani de Wit zijn kopbal in de handen van Cillessen deed belanden was het in minuut 56 alsnog raak voor AZ. Een hoekschop kwam via Mayckel Lahdo en Bruno Martins Indi terecht bij Pavlidis, die van dichtbij met zijn dijbeen scoorde: 1-2. AZ rook bloed en denderde door. NEC-trainer Rogier Meijer had dat in de gaten en wisselde tactisch, door Lasse Schöne en Elayis Tavsan te brengen voor Sontje Hansen en Lars Olden Larsen.

Dat leek te helpen, daar AZ in de fase daarna minder wist te creëren. Het gevaar was echter nooit ver weg en de thuisploeg kwam in de slotfase alsnog meerdere malen gevaarlijk voor het doel. Zo stelde David Møller Wolfe Pavlidis in staat om te scoren, maar laatstgenoemde raakte de bal niet goed. Uit een hoekschop kwam ook Dani de Wit dichtbij. Zijn kopbal vloog rakelings voorlangs. Na een uitstekende actie van Martins Indi, die zich liet gelden in zijn invalbeurt, kreeg Pavlidis zijn volgende kans. Zijn lage schot werd gekeerd door Cillessen. Vlak voor tijd kwam Pavlidis opnieuw dichtbij, maar weer was het niet raak. Zijn kopbal vloog over.

Restant
In het restant van de wedstrijd, waarin nog vijf minuten en zes seconden te spelen waren, pakte Cillessen direct wat tijdwinst door de bal in zijn bezit te houden. Het eerste moment van opwinding kwam van Ruben van Bommel. De strakke voorzet van de aanvaller kon worden weggewerkt door de Nijmeegse defensie. AZ ging uiteraard verder op jacht naar de gelijkmaker en had het balbezit.

AZ kreeg een grote kans bij de tweede paal via Odgaard, die zijn kopbal gepareerd zag worden door een verdediger. Meerdink kwam eveneens nog zeer dichtbij. Uit een hoekschop kwam een kopbal van Pavlidis terecht bij de jonge aanvaller, die zijn inzet van dichtbij over het doel van Cillessen schoot. Het bleek de laatste serieuze kans van de wedstrijd te zijn.