voetbalzone

AZ kraakt defensie Heerenveen

25 jul 2009, 21:50
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2009, 21:50
Advertentie
AZ heeft een nieuwe prijs aan haar palmares kunnen toevoegen. Nadat de Alkmaarders vorig seizoen kampioen van de Eredivisie werden won de ploeg uit de kaasstad zaterdagavond voor het eerst in haar historie de Johan Cruijff Schaal. SC Heerenveen werd al na vijfenveertig minuten spelen op een onoverbrugbare achterstand gezet: 1-5.



Bij rust stond het al 0-3 voor de landskampioen en was eens te meer duidelijk geworden dat de defensie het zorgenkindje is van de Friezen. De bekerhouder was niet eens zozeer veel minder dan haar opponent en kreeg via Christian Grindheim, Victor Elm en Darryl Janmaat ook goede mogelijkheden om tot scoren te komen. Defensief gezien zag het er echter niet goed uit bij Heerenveen, waar Igor Djuric zijn officiële debuut maakte. Een gretig AZ profiteerde dankbaar en pakte de eerste prijs van het seizoen.

Na vijftien minuten spelen verscheen de openingstreffer op het scorebord. Aan de linkerkant van het veld ontving Maarten Martens de bal en de Belg bracht het speeltuig laag voor het doel van Kenny Steppe. Heerenveens linksback Goran Popov kreeg te laat door dat Brett Holman uit zijn rug ontsnapte en zag de Australiër de eerste goal binnen tikken. Even later stapte Popov te laat naar voren, waarmee hij de buitenspelval ophief na een fraai hakje van Jeremain Lens. Mounir el Hamdaoui verdubbelde de marge.

De wedstrijd leek al snel gespeeld te zijn: helemaal toen Martens er met een mooi schot vanuit de tweede lijn ook nog 0-3 van maakte. Heerenveen weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Debutant Michal Papadopulos bracht met zijn doelpunt weer enigszins spanning terug in de wedstrijd, maar Lens bracht de marge al snel weer terug op drie. De razendsnelle aanvaller verzorgde ook het slotakkoord, door vlak voor tijd de 1-5 binnen te koppen.

AZ-trainer Ronald Koeman gaat na de gewonnen wedstrijd overigens de boeken in. De trainer zat zaterdagavond voor de vijfde keer op de bank bij een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en werd daarmee recordhouder. In 2002 en 2004 coachte hij Ajax en in 2006 en 2007 had hij de leiding over PSV. Koeman won de prijs pas één keer eerder: in zijn eerste ‘finale’ won Ajax met 3-1 van PSV.
Bezig met laden …