AZ na krankzinnige eerste helft met dikke cijfers langs FC Utrecht

Matthijs van Laar14 apr 2013, 16:18
Laatst bijgewerkt: 14 apr 2013, 16:18

AZ is na een knotsgekke ontmoeting met FC Utrecht weer een flinke stap dichter bij lijfsbehoud. De bezoekers hadden in Alkmaar een complete off-day en keken bij rust al tegen een 4-0 achterstand aan, mede door twee vroege rode kaarten voor Jan Wuytens en Anouar Kali. Jozy Altidore profiteerde optimaal: de spits van de thuisploeg produceerde een loepzuivere hattrick en bracht zijn seizoenstotaal op 24 treffers. De 6-0 overwinning betekent voor AZ de eerste thuiszege sinds 19 januari, toen Vitesse met 4-1 werd verslagen.

/

Het was niks minder dan pure sensatie, de eerste helft in het AFAS Stadion. De eerste mogelijkheid was nog wel voor de bezoekers uit Utrecht, via Mark van der Maarel, maar daarna zakte de ploeg van Jan Wouters door iedere denkbare ondergrens heen. AZ werd sterker en sterker en kreeg via Roy Beerens en Nick Viergever tot twee keer toe een uitstekende gelegenheid om de score te openen. Dat gebeurde nog niet, maar het bleef zonder consequenties. Vanaf de 28e minuut kwamen de aanwezige toeschouwers namelijk ogen en oren tekort, en bovenal volop aan hun trekken.

Het begon met Kali, die in zijn eigen zestien een overtreding beging op Altidore en met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. De daaropvolgende strafschop werd vervolgens benut door de Amerikaanse spits, die zes minuten later wederom alle aandacht opeiste. Dit keer werd hij door Wuytens tegen het gras gewerkt, en ook de Belgische stopper mocht met een rode kaart inrukken. De negen van FC Utrecht zagen vervolgens lijdzaam toe hoe Altidore doelman Jeroen Verhoeven voor de tweede keer in een kort tijdsbestek kansloos liet vanaf de stip: 2-0.

/

Daarmee was het hek volledig van de dam. Weer vijf minuten na de 2-0 kopte Altidore zijn derde van de middag achter Verhoeven, dit keer na een prima voorzet van Giliano Wijnaldum. Hij produceerde daarmee de snelste hattrick in de clubgeschiedenis; het oude record van Kristen Nygaard stond op tien minuten, Altidore had slechts negen minuten nodig. Het leed was daarmee echter nog niet geleden: op slag van rust schoot Mike van der Hoorn op onnavolgbare wijze de vierde achter zijn eigen doelman. De verdediger leek de bal onder controle te hebben, maar presteerde het om het leer alsnog op bizarre wijze in eigen doel te schieten.

De 4-0 stand bij rust betekende dat het duel in de tweede helft weinig meer om het lijf had. De negen van FC Utrecht probeerden zo goed en zo kwaad als het ging de schade beperkt te houden, en slaagden daar (gezien de omstandigheden) redelijk in. Markus Henriksen schoot van buiten de zestien nog wel de vijfde van de middag achter Verhoeven, die daarna zijn doel schoon leek te houden. In blessuretijd moest hij echter toestaan dat ook Aron Johansson nog een duit in het zakje deed: 6-0.