voetbalzone

AZ overwintert net als Ajax, PSV en Twente in Europa

Thijs Post15 dec 2011, 21:54
Laatst bijgewerkt: 15 dec 2011, 21:54
Advertentie

AZ heeft zich als vierde Nederlandse ploeg verzekerd van overwintering in Europa. De Alkmaarders speelden donderdag met 1-1 gelijk tegen het al geplaatste Metalist Kharkiv. Dat was genoeg om Ajax, PSV en FC Twente te vergezellen bij de loting van vrijdag, omdat Austria Wien met slechts 2-0 wist te winnen van Malmö FF. De Oostenrijkers hadden in het geval van het gelijkspel van AZ tenminste zes treffers nodig. Voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 overwinteren er weer vier Nederlandse ploegen in Europa.

/

AZ was bij een gelijkspel of een overwinning op Metalist Kharkiv eigenlijk wel zeker van de volgende ronde van de Europa League, maar met de ervaringen van Ajax in het achterhoofd besloten de Alkmaarders niets aan het toeval over te laten. De ploeg van coach Gertjan Verbeek was in de openingsfase dan ook de meerdere van het al geplaatste Metalist, dat aantrad zonder de vedetten uit Zuid-Amerika. Toch lukte het AZ niet om een treffer te forceren, mede omdat Adam Maher geen penalty kreeg toen hij werd neergelegd in het strafschopgebied. Sterker nog, het doelpunt viel aan de andere kant.

Een hoekschop werd slecht weggewerkt door Simon Poulsen, opnieuw ingebracht en binnengeschoten door Marko Devic. De aanvaller was nog niet klaar met juichen, of de bal lag aan de andere kant in het net. De voorzet kwam van rechts van de voet van Etiënne Reijnen, Jozy Altidore zette het blok en Maher kwam voor zijn man en schoot de bal in de korte hoek. Hoewel Esteban niet lang daarna een voorzet moest wegslaan, was het AZ dat de aanval zocht en het meeste aanspraak mocht maken op een treffer.

/

De grootste kans kwam vlak voor de pauze. De thuisploeg kreeg een vrije trap op ongeveer twintig meter van het vijandelijke doel en als Rasmus Elm zich achter de bal schaart, is het gevaarlijk. De prachtige trap van de Zweed knalde tegen de kruising, en omdat Reijnen de rebound tegen een opponent schoot gingen de ploegen met een gelijkspel rusten. Na de onderbreking zocht AZ de aanval en dat resulteerde in een aardige kans van Beerens. De rechtsbuiten ontsnapte aan de aandacht en zocht de verre hoek, maar Olexandr Goryainov bracht redding.

De sluitpost was later ook attent bij een vrije trap van Elm. Het was het sein voor AZ om pas echt de aanvallende stellingen te betrekken: Metalist kwam er niet meer aan te pas, maar echt grote kansen wisten de manschappen van Verbeek niet te produceren. Hoewel het oppassen was voor een toevalstreffer van de Oekraïners kwam AZ eigenlijk geen moment in de problemen; aan de andere kant had men pech dat scheidsrechter Clos Gómez (die de hele avond weinig floot) geen strafschop toekende aan Beerens. De laatste minuten werden 'professioneel' uitgespeeld: AZ is door naar de volgende ronde van de Europa League.

/

Austria Wien - Malmö FF 2-0
Austria Wien moest hopen op een gelijkspel of een nederlaag van AZ en in het eerste geval moesten de Oostenrijkers zelf zes doelpunten maken. Hoewel Olympique Lyon in de Champions League bewees dat zes doelpunten in één helft best mogelijk zijn, zat dat er in Oostenrijk eigenlijk geen minuut in. Michael Liendl produceerde na een goed uur dan wel de 1-0, waarna Nacer Barazite zelfs de tweede maakte. Het was alweer het elfde doelpunt van de aanvaller in een Europees seizoen en daarmee was hij die vierde Nederlander, na Ruud van Nistelrooij, Jan Jeuring en Ruud Geels, die dat lukte. Austria schoot er echter weinig mee op, want de benodigde zes treffers werden niet gemaakt.

Bezig met laden …