AZ verspeelt riante marge en moet vol aan de bak

Matthijs van Laar20 aug 2015, 19:52
Laatst bijgewerkt: 20 aug 2015, 19:52

AZ zal volgende week alle zeilen moeten bijzetten om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. Het elftal van John van den Brom leek zich in de lastige uitwedstrijd bij Astra Giurgui al snel te verzekeren van een ticket en stond binnen een mum van tijd op een 0-2 voorsprong. Die comfortabele marge werd echter in een tijdsbestek van twintig minuten volledig uit handen gegeven. De 3-2 eindstand biedt desondanks hoop voor de return in eigen huis.

Er leek in de beginfase geen vuiltje aan de lucht voor AZ, dat geweldig van start ging en na een kwartier al verzekerd leek van de volgende ronde. In de elfde minuut vond Guus Hupperts na een snelle uitbraak de meegelopen Markus Henriksen, die de bal van dichtbij beheerst langs de doelman van de Roemenen schoof. Twee minuten later volgde ook meteen de 0-2. Jop van der Linden zag zijn inzet na een hoekschop geblokt worden, maar met enig geluk sprong de bal voor de voeten van Vicent Janssen, die het cadeautje gretig in ontvangst nam.

De thuisploeg draaide het gas daarna volledig open en zetten AZ onder druk. Het leidde na 25 minuten tot de aansluitingstreffer van Fernando Boldrin, maar ook dat leek nog overkomelijk. Het spelpeil van de bezoekers zakte echter steeds verder weg en vijf minuten voor rust was de mooie marge helemaal verdwenen. Na een knap ingestudeerde vrije trap belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van Denis Alibec, die hoog en doeltreffend uithaalde. AZ kreeg in de slotfase kansen op een nieuwe voorsprong, maar moest in blessuretijd van de eerste helft ook nog de 3-2 toestaan. Alexandru Dandea schoot raak uit een hoekschop.

AZ bleek snel bekomen van die klap en zocht na rust meteen weer de aanval. Invaller Fernando Lewis creëerde een schietkans, terwijl doelpuntenmaker Henriksen dicht bij zijn tweede treffer van de avond was. Het tempo nam daarna weer af en lange tijd gebeurde er niet veel. Astra geloofde het wel met de kleine voorsprong op zak, maar kwam in de laatste twintig minuten nog wel een paar keer gevaarlijk opzetten.

William Amorim schoot uit kansrijke positie over en naast, terwijl ook Gabriel Enache veel te druistig inschoot en eveneens te hoog mikte. AZ mocht vervolgens nog eens van geluk spreken dat invaller Daniel Florea zijn hoofd niet tegen een goede voorzet kon krijgen, waardoor doelman Sergio Rochet lastig werk bespaard bleef. De 3-2 stand bleef daarmee staan en biedt het elftal van Van den Brom perspectief voor de return, al had het vooruitzicht rooskleuriger kunnen en misschien wel moeten zijn.