voetbalzone

AZ vreest sancties UEFA en komt met ‘Klassieker-maatregel’ tegen Lazio

Jonathan van Haaster08 mrt 2023, 21:18
Laatst bijgewerkt: 08 mrt 2023, 21:18
Advertentie

AZ gaat voor de returnwedstrijd in de Conference League tegen Lazio netten plaatsen voor een deel van de Van der Ben-tribune, zo schrijft de club op zijn website. De Alkmaarders nemen die maatregel omdat er een zware straf van de UEFA boven het hoofd hangt indien er opnieuw objecten op het veld worden gegooid. Het plaatsen van netten voor het fanatieke deel van het stadion moet dat voorkomen.

Tijdens de wedstrijd tegen FC Vaduz in de groepsfase van de Conference League eerder dit seizoen moesten de vakken W en X1 al leeg blijven. "De Europese wedstrijden daarna is AZ wederom aangesproken op en gesanctioneerd voor het gooien van voorwerpen vanuit vakken op Van der Ben-tribune", meldt de club. "Naast een fikse, reeds opgelegde geldboete, dreigt bij een volgend incident dus het sluiten van de fanatieke zijde."

AZ doet een klemmend beroep op de fans om de ploeg op een positieve manier aan te moedigen. "Bovendien voelt AZ zich genoodzaakt om, aangezien het gooien van voorwerpen helaas herhaaldelijk terugkomt dit seizoen, het zekere voor het onzekere te nemen en de netten te plaatsen voor een deel van de Van der Ben-tribune." Op die tribune is de Ben-Side te vinden, de fanatieke kern van AZ-supporters.

De maatregel doet denken aan de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip eerder dit seizoen. Toen plaatsten de Rotterdammers netten voor alle tribunes om de veiligheid van ex-Feyenoorder Steven Berghuis te waarborgen. Onder meer de kijkers van ESPN werden daar de dupe van, daar het camerastandpunt toen flink omhoog moest worden getild. Dat leidde tot onvrede bij televisiekijkers. Ook tijdens de aankomende Klassieker op woensdag 5 april zullen er netten worden opgehangen tijdens de wedstrijd tussen de aartsrivalen. De maatregel die AZ treft heeft geen impact op de televisiekijkers, daar de Van der Ben-tribune zich achter een van de doelen bevindt. De Alkmaarders verdedigen donderdag een 1-2 voorsprong tegen Lazio.

Bezig met laden …