Ba maakt eerste goals voor Chelsea bij ruime bekerzege

Bart Kruyt05 jan 2013, 16:56
Laatst bijgewerkt: 05 jan 2013, 16:56

Titelhouder Chelsea heeft zonder moeite de volgende ronde van de FA Cup bereikt. De ploeg van Rafa Benítez won met ruime cijfers van Southampton (1-5) en aankoop Demba Ba, die deze week werd overgenomen van Newcastle United, maakte twee van de vijf Londense treffers. Manchester City en Tottenham Hotspur deden in de thuiswedstrijden tegen Watford en Coventry City ook wat er van hun verwacht mocht worden, maar Fulham stelde teleur in het duel met Blackpool. De ploeg van Martin Jol kwam op Craven Cottage niet verder dan een 1-1 gelijkspel en moet dus op herhaling.

/

Southampton - Chelsea 1-5
Chelsea maakte geen fout in het St. Mary's Stadium, maar kwam nog wel op achterstand. De eerste serieuze kans van de wedstrijd leverde na ruim twintig minuten spelen direct de 1-0 op en de openingstreffer van Jay Rodriguez kon niet eens onverdiend genoemd worden. Southampton was beter aan de wedstrijd begonnen en Rodriguez scoorde beheerst met buitenkant voet, nadat James Puncheon de spits had vrijgespeeld. Chelsea groeide hierna echter in de wedstrijd en kwam tien minuten voor tijd weer langszij. Eden Hazard vond Juan Mata, die een tegenstander omspeelde en de bal over Artur Boruc wipte. De keeper kreeg nog net een vinger tegen de bal aan, waardoor Ba het zekere voor het onzekere nam en het laatste tikje gaf.

Na de eerste goal van Ba in het shirt van Chelsea kwam de titelhouder kort voor rust ook op voorsprong. Ashley Cole verrichte goed werk aan de linkerkant en kreeg de bal bij Victor Moses, die veel tegenstanders voor zich had staan, maar toch ruimte vond voor een doeltreffend schot (1-2). Chelsea ging door deze treffer met een goed gevoel de rust in en besliste het duel zeven minuten in de tweede helft. Een voorzet van Hazard kwam terecht op het hoofd van Branislav Ivanovic, die Chelsea in veilige haven kopte: 1-3. Southampton maakte niet de indruk dat het nog geloofde in een comeback en een halfuur voor tijd maakte Ba zijn tweede van de middag, door een lage voorzet van Hazard binnen te tikken. Het slotakkoord kwam op naam van Frank Lampard, die een penalty benutte.

/

Manchester City - Watford 3-0
Landskampioen Manchester City deed ‘gewoon’ wat het moest doen tegen de nummer zes van de Championship. De thuisploeg domineerde de wedstrijd voor het na 25 minuten spelen verdiend op een 1-0 voorsprong kwam. Carlos Tévez, de laatste weken veroordeeld tot de bank, haalde zijn gram en schoot een vrije trap steenhard langs de muur binnen. De 2-0 van Gareth Barry (rake kopbal op slag van rust) bleek het sein voor the Citizens om wat gas terug te nemen. Pas in de absolute slotfase van de wedstrijd viel er nog wat noemenswaardigs te beleven voor de thuisfans: de jonge invaller Marco Lopes bepaalde de eindstand in blessuretijd op 3-0 door een rebound binnen te tikken.

/

Tottenham Hotspur - Coventry City 3-0
Tottenham Hotspur had geen enkele moeite met Coventry City en was al na vijfenveertig minuten klaar met de nummer elf van de League One, het derde niveau van Engeland. Jan Vertonghen zat op de bank en zag Clint Dempsey de score openen, nadat Gareth Bale een vrije trap van Gylffi Sigurdsson had verlengd. Bale zelf maakte met een volley de tweede goal van de middag en Dempsey kopte vervolgens acht minuten voor het rustsignaal de 3-0 tegen de touwen. In de tweede helft kwam de voorsprong van Tottenham nooit meer in gevaar: de ploeg van André Villas-Boas was simpelweg te sterk voor Coventry, dat blij was dat de schade beperkt bleef. Jongeling Andros Townsend kreeg nog een paar kansen op zijn eerste goal op White Hart Lane, maar scoorde niet.

Queens Park Rangers - West Bromwich Albion 1-1
Queens Park Rangers en West Bromwich Albion moeten op herhaling, door een 1-1 gelijkspel. Daar zullen vooral the Baggies van balen, want een goal van Shane Long leek voldoende te zijn voor een nipte zege. Het schot van de Ierse aanvaller werd tien minuten voor tijd van richting veranderd, waardoor Júlio César een antwoord schuldig moest blijven. Voor Long betekende al zijn vijfde doelpunt in de laatste zeven wedstrijden waarin hij een basisplaats kreeg van Steve Clarke en hij dacht matchwinner te worden, maar in blessuretijd werd het alsnog 1-1. Kieron Dyer maakte zijn eerste doelpunt sinds 13 mei 2007 (!) en zorgde daarmee voor een replay.

/

Fulham - Blackpool 1-1
De middenmoter uit de tweede klasse bezorgde Jol en zijn mannen een bijzonder lastige middag. Na een doelpuntloze eerste helft hing er zelfs enige tijd een sensatie in de lucht. De scheidsrechter van dienst liet doorspelen na een vermeende overtreding van Kevin Phillips en Ludovic Sylvestre profiteerde optimaal: 0-1. Die voorsprong, verkregen na een uur voetballen, hield vervolgens twintig minuten lang stand. De Griekse routinier Giorgos Karagounis wist echter een vroegtijdig einde in de FA Cup af te wenden: met een rake volley zorgde hij ervoor dat de twee clubs binnenkort op herhaling mogen. Blackpool is dan de plaats van handeling.

Aston Villa - Ipswich Town 2-1
Aston Villa is bezig aan een buitengewoon zwakke reeks en zatermiddag liet de ploeg zien waarom het tot de degradatiekandidaten gerekend moet worden. Ipswich Town, nota bene zelf onderaan bungelend in de Championship, maakte het de thuisploeg namelijk bijzonder lastig. Ron Vlaar en Karim El Ahmadi zagen vanaf de tribune hoe de gasten na een half uur verrassend de leiding namen. Michael Chopra tekende met een van richting veranderd schot voor de 0-1. Darren Bent trok de stand meteen na rust weer gelijk, waarna Andreas Weimann een replay voorkwam. De Duitser kopte raak na uitstekend voorbereidend werk van Gabriel Agbonlahor.