Bale stapt naar voren als held na eerste goal van Andorra in vier jaar tijd

Erik van Dam09 sep 2014, 22:39
Laatst bijgewerkt: 09 sep 2014, 22:39

Wales heeft zichzelf dinsdagavond behoed voor een blamage. The Dragons staan zelf weliswaar niet bekend als een wereldmacht, maar hebben wel de beschikking over spelers van naam. Logischerwijs werd verwacht dat het land zonder veel moeite zou afrekenen met Andorra, maar Wales kroop juist door het oog van de naald. Gareth Bale maakte een 1-0 achterstand ongedaan met twee treffers. Andorra verloor de laatste 45 officiële interlands stuk voor stuk. Het laatste positieve resultaat was in september 2005 tegen Finland, een 0-0 remise.

De wereld stond op z’n kop in de beginfase van de wedstrijd. Andorra had al vier jaar geen doelpunt meer gemaakt in officiële interlands, maar begon positief tegen Wales. Neil Taylor vergreep zich aan Ivan Lorenzo en de bal ging op de stip. Ildefons Lima, topscorer aller tijden van Andorra met zeven treffers, benutte de buitenkans en tilde zijn totaal naar acht met de rake strafschop. Lang duurde de vreugde niet bij de voetbaldwerg, want Bale zorgde vlot voor de gelijkmaker. Hij kwam goed voor zijn man en kopte prima raak uit een voorzet van Ben Davies en hielp Wales zo weer terug in het zadel.

Na rust had Wales de tegenstander de duimschroeven moeten aandraaien, maar dat lukte niet. Veelzeggend was dat een hoekschop van Joe Allen niet eens ‘voor de pot’ kon worden gedraaid en al bij de eerste tegenstander eindigde. Chris Coleman hield zijn wissels nog wel op zak en bleef vertrouwen op een ingeving bij Bale, Aaron Ramsey of spits Simon Church. De tijd tikte weg en Andorra, dat weinig meer deed dan tegenhouden en af en toe proberen uit te breken, gokte op het gelijkspel. Dat kwam er niet, want Bale ramde een vrije schop binnen met nog tien minuten te gaan en schonk Wales daarmee de zege.