Barça wandelt door Málaga en schrijft geschiedenis

Daniel Cabot Kerkdijk13 jan 2013, 21:49
Laatst bijgewerkt: 13 jan 2013, 21:49
/

Barcelona heeft zondagavond de beste eerste seizoenshelft uit de geschiedenis van de Primera División afgesloten. Het team van Tito Vilanova zegevierde in en tegen Málaga en staat zodoende na negentien competitieduels op achttien zeges, één remise en nul nederlagen: 1-3. Barcelona schreef verder geschiedenis door in 37 Primera División-duels op rij minimaal één doelpunt te maken. Door de overwinning in La Rosaleda blijft de voorsprong op Atlético Madrid elf punten bedragen, terwijl Real Madrid inmiddels op een achterstand van liefst achttien punten staat.

In de zevende minuut was Lionel Messi al dicht bij de 0-1. De aanvaller leek van een fout van Weligton te profiteren, maar Willy Caballero stond de openingstreffer in de weg. Tien minuten later kwam de doelman goed weg, toen de scheidsrechter niet waarnam dat Caballero de bal buiten het strafschopgebied met zijn hand raakte. De toeschouwers zagen een intense eerste helft, die uiteindelijk door een blunder uit evenwicht werd gebracht. Na een foute terugspeelbal van Ignacio Camacho stond Messi oog in oog met Caballero en was de 0-1 een feit. Saillant: de Argentijn evenaarde met zijn 28e treffer het doelpuntentotaal van Málaga. Het was bovendien het negende Primera División-duel op rij waarin hij trefzeker was.

/

Met de openingstreffer kreeg Barcelona de wedstrijd waar het van tevoren op gehoopt had. Het team van Vilanova domineerde de wedstrijd, was via Cesc Fàbregas nog dicht bij een tweede doelpunt, maar ging met een minimale voorsprong de rust in. Vijf minuten na de onderbreking liep Barcelona verder uit. Messi zag hoe Fàbregas van zijn tegenstander wegliep en zijn feilloze pass werd door de Catalaan met een diagonale inzet verzilverd: 0-2. Barcelona gebruikte Málaga, dat sinds de promotie in 2008/09 alle duels met Barcelona heeft verloren, vanaf dat moment als speelbal en dat verleidde zelfs Sergio Busquets tot het uitvoeren van een heuse 'Zidane-pirouette'.

Málaga kwam er in het restant van de krachtmeting niet meer aan te pas, daar de bezoekers de bal eindeloos rondtikten en geduldig naar een derde doelpunt zochten. Het laatste half uur was dan ook enigzins overbodig, al gebruikte Andrés Iniesta de tijd om zijn genialiteiten tentoon te spreiden. De voor Fàbregas ingevallen Thiago Alcántara nam in de 82e minuut de 0-3 voor zijn rekening. Na een goede één-twee met Messi schoot de middenvelder de bal diagonaal achter Caballero: 0-3. Het slotakkoord kwam op naam van invaller Diego Buonanotte, die uit een vrije trap de eindstand op 1-3 bepaalde.