Barcelona en Messi luiden jaar uit met nieuwe zege én record

Erik van Dam22 dec 2012, 18:50
Laatst bijgewerkt: 22 dec 2012, 18:50

Voor Barcelona zit 2012 er definitief op. De koploper van Spanje boekte zaterdag op verplaatsing bij Real Valladolid de zestiende zege in zeventien wedstrijden en breidde daarmee de voorsprong op Real Madrid voorlopig uit tot zestien punten. De kampioen komt echter ook zaterdagavond in actie en kan het verschil dan weer kleiner maken. Vlak voor rust zorgde Xavi in het José Zorrilla voor 0-1 en in de tweede helft tekende Lionel Messi met zijn 91e doelpunt van dit jaar voor 0-2. Javi Guerra en Christian Tello bepaalden vervolgens samen de eindstand (1-3).

/

Valladolid, de nummer elf van de Primera División, ontmoette Barcelona bijna drie jaar geleden voor het laatst in de competitie en ging toen kansloos ten onder. De promovendus deed ditmaal echter niet zoveel onder voor de grootmacht uit Catalonië, zeker niet voor rust. Zoals gewoonlijk had Barça meer balbezit (72 procent), maar grote kansen vloeiden daar niet uit voort. Slechts Alexis Sánchez had een mogelijkheid, maar de Chileen kon niet raak koppen uit een voorzet van Dani Alves.

De thuisploeg had de pech dat het geen strafschop kreeg toegekend van Carlos Clos Gómez. Na een kwartier kopte Mikel Balenziaga de bal op de arm van Jordi Alba, maar op de stip ging de bal niet, tot spijt van Valladolid. Diezelfde Alba gaf vlak voor rust de assist op Xavi, na voorbereidend werk van Messi. De middenvelder hoefde de bal slechts binnen te glijden om voor 0-1 te zorgen. Enkele minuten voor het doelpunt joeg Messi zelf een vrije schop op de linkerpaal.

/

Na rust zette Barcelona in hetzelfde tempo door en raakte het nogmaals snel het aluminium. Pedro Rodríguez kopte uit een pass van Dani Alves tegen de paal aan. Daarna nam men wat gas terug en liet Messi een levensgrote kans liggen: van dichtbij beging hij een unieke misser nadat Sánchez hem de bal gaf. Razendsnel daarna herstelde de Argentijnse vedette zijn fout door hard en laag en via de rechterpaal in de hoek binnen te schieten uit een pass van Xavi. Hij werd zo de eerste speler ooit die zestien goals heeft gemaakt in uitwedstrijden vóór de winterstop.

Jordi Roura, de man die de honneurs waarnam voor de afwezige Tito Vilanova, bracht in het laatste kwartier David Villa en Andrés Iniesta nog binnen de lijnen voor Sánchez en Thiago Alcántara. El Guaje kwam zo tot zijn driehonderdste wedstrijd als prof in Spanje, maar kon dat jubileum niet opluisteren met een goal. Valladolid deed nog wél van zich spreken: met de blessuretijd in aantocht tikte Javi Guerra een rebound op zijn eigen kopbal over de lijn. Invaller Tello maakte in de laatste seconden aan het laatste restje onzekerheid een einde.

Real Betis - Real Mallorca 1-2
Real Betis liep zaterdag thuis tegen een verrassende nederlaag aan. De nummer vier van de ranglijst kreeg in het eigen Benito Villamarín met 1-2 klop van Real Mallorca, dat de punten gezien de strijd tegen degradatie zeer goed kan gebruiken. Betis kwam nog wel op voorsprong, door een treffer van Beñat. De felbegeerde middenvelder schoot de bal na vijf minuten uit een vrije trap tegen de touwen: het was voor hem alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen uit een vrije trap. Na een halfuur kwamen de bezoekers terug via Victor, die een mooie voorzet van Kevin García binnenkopte. Daar zou het niet bij blijven voor de eilandbewoners, want vlak na rust tekende Javi Márquez van elf meter voor de 1-2.