voetbalzone

Barcelona laat ‘noodgreep’ van Ronald Koeman voor schijntje vertrekken

Jan Hoeksema29 jul 2023, 19:50
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:01
Advertentie

Nico González verlaat FC Barcelona definitief voor FC Porto. De Catalanen melden dat de middenvelder is verkocht voor 8,5 miljoen euro, al schrijft Porto dat de transfersom 8,4 miljoen bedraagt. Het is nog wel goed mogelijk dat Nico in de toekomst terugkeert bij Barcelona, daar de club een terugkoopoptie heeft bedongen die tot medio 2025 geldig is. Ook heeft de regerend landskampioen van Spanje een doorverkooppercentage van liefst veertig procent in de deal bemachtigd.

Nico was al langere tijd op weg naar de Liga Portugal, al wist de Spaanse krant el Mundo Deportivo eerder te melden dat hij en Porto er nog uit moesten zien te komen wat betreft het salaris. Daar is nu definitief een akkoord over gesloten. Wel zal Nico genoegen moeten nemen met een salarisverlaging, aangezien Porto niet bereid was hetzelfde loon op tafel te leggen als Barcelona. Nu daarover een akkoord is gesloten, hebben Barcelona en Porto de transfer wereldkundig gemaakt. Nico gaat bij Porto met rugnummer 16 spelen en tekent voor vijf seizoenen. Barcelona heeft tot 30 juni 2025 de tijd om Nico voor het afgesproken bedrag van 30 miljoen euro terug te kopen, laat Porto weten.

"Ik ben erg blij en heb erg veel zin om te starten", laat Nico weten op de site van Porto. "Ik wil heel graag aan de slag en iedereen ontmoeten. Vandaag zag ik Estádio do Dragão voor het eerst en ik kan niet verheugder zijn om hier te gaan spelen." Barcelona neemt afscheid van Nico, maar houdt de optie op een terugkeer dus wel open. Porto ging in eerste instantie niet akkoord met de terugkoopoptie, maar na aandringen van Barcelona gingen Os Dragões toch overstag. Barcelona ontvangt 8,5 miljoen euro. Volgens Transfermarkt ligt de transferwaarde van Nico op het moment op tien miljoen euro.

In het seizoen 2021/22 brak de toen pas negentienjarige Nico door onder Ronald Koeman. Hij kwam dat seizoen tot 27 optredens voor Barcelona, mede doordat concurrent op het middenveld Pedri dat seizoen veelvuldig geblesseerd was. Het jeugdexponent van Barça kwam al langere tijd niet voor in de plannen van de huidige trainer Xavi. De middenvelder werd afgelopen seizoen daarom door los Azulgrana verhuurd aan Valencia, in de hoop dat Nico in Mestalla in aanmerking zou komen voor meer speeltijd. De uitleenbeurt leverde de Spaans jeugdinternational uiteindelijk 26 competitiewedstrijden op, waarin hij één keer scoorde en één assist gaf. Nico kwam 37 keer in actie voor Barcelona, waar hij onder Ronald Koeman debuteerde.

{disclaimer_update}

Bezig met laden …