voetbalzone

Barcelona moet miljoenen extra betalen aan Valencia voor ruildeal Cillessen

Jeroen van Poppel07 jul 2023, 23:22
Laatst bijgewerkt: 07 jul 2023, 23:22
Advertentie

Barcelona moet vier miljoen euro extra betalen aan Valencia vanwege de keepersruil in 2019 waarbij Neto en Jasper Cillessen van club wisselden, zo meldt Cardena SER. De Catalanen, die zouden hebben gefraudeerd met het variabele deel van de transfer, treffen een schikking met los Ché om zo een gang naar de rechter te voorkomen.

In 2019 liet Barcelona Cillessen voor 35 miljoen euro naar Valencia vertrekken. In ruil daarvoor kwam Neto voor 26 miljoen euro terug, een verschil van 9 miljoen euro dus. Barça en Valencia hadden Cillessen ook 'gewoon' voor die negen miljoen euro kunnen transfereren, maar voerden de transfersommen van beide keepers kunstmatig op. Zo ontstond op papier een grote boekhoudkundige winst voor beide partijen. Het Spaanse OM verrichtte onderzoek naar de frauduleuze transfer na uitspraken van klokkenluider Miguel Zorío. De voormalig vicevoorzitter van Valencia bracht de misstanden na zijn vertrek bij de club in de openbaarheid.

Er werd in 2019 een extra clausule aan de ruildeal verbonden. Valencia kon het bedrag van negen miljoen euro door middel van bonussen terugverdienen, afhankelijk van de prestaties van Neto bij Barcelona. De periode van de Braziliaan in het Spotify Camp Nou liep uit op een teleurstelling en in 2022 liet Barça de keeper transfervrij vertrekken naar Bournemouth. Op het moment dat Barcelona Neto liet gaan, had de club drie miljoen euro van de afgesproken maximale negen miljoen euro overgemaakt aan Valencia.

Barcelona probeerde onder de betaling van de overige zes miljoen euro aan Valencia uit te komen, maar laatstgenoemde club had daar contractueel recht op. Bij de transfer werd namelijk afgesproken dat Barça het overige deel bij een vroegtijdig vertrek van Neto hoe dan ook zou moeten betalen. Het dreigde uit te lopen op een rechtszaak, maar beide clubs hebben een schikking getroffen voor vier miljoen euro. Dat bedrag maakt Barcelona over aan Valencia.

Bezig met laden …