Barcelona verliest thuisduel en zet koppositie op het spel

Bart Kruyt01 feb 2014, 16:50
Laatst bijgewerkt: 01 feb 2014, 16:50

Barcelona dreigt de eerste plek op de ranglijst later dit weekend kwijt te raken. De ploeg van Gerardo Martino leek in eigen huis onverslaanbaar, maar ging zaterdag verrassend onderuit tegen een dapper Valencia: los Che straften een slechte dag van Barcelona genadeloos af en wonnen niet onverdiend met 2-3. Barcelona kan later dit weekend worden ingehaald door Atlético Madrid, dat zondag thuis tegen Real Sociedad speelt, en ook Real Madrid kan Barça passeren. De manschappen van Carlo Ancelotti komen ook pas zondag in actie, tegen Athletic Bilbao (uit).

Voor Barcelona betekende de zeperd van zaterdag de tweede nederlaag van dit seizoen in de Primera División. De thuisploeg begon in een opvallend stil Camp Nou nog wel sterk en kreeg al een goede kans in de openingsfase, voordat Alexis Sánchez de score in de zevende minuut opende. Een lage voorzet van Lionel Messi werd door niemand voor het doel geraakt en kwam uiteindelijk aan de rechterkant van het strafschopgebied terecht bij Alexis, die uit een moeilijke hoek en met een merkwaardig schot Diego Alves passeerde. Messi zelf kreeg kort hierna een kans om de marge meteen te verdubbelen, maar met een uitstekende tackle voorkwam Ricardo Costa dat de wedstrijd al snel beslist werd. Aan de overkant moest Víctor Valdés ingrijpen bij een inzet van Sofiane Feghouli.

Het was een spaarzame kans voor Valencia in het eerste halfuur, want Barcelona was in de eerste dertig minuten duidelijk de bovenliggende partij. De gastheren probeerden ook verder uit te lopen, maar een schot van Sergio Busquets belandde op het dak van het doel, terwijl Diego Alves een poging van Messi onschadelijk maakte. Hierna daalde het niveau en Valencia kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar een kopbal van Ricardo Costa uit een hoekschop ging net naast. Barcelona was gewaarschuwd, maar kreeg kort voor rust alsnog de 1-1 om de oren: Dani Parejo combineerde in het vijandelijke strafschopgebied met Feghouli en tikte eenvoudig binnen.

De gelijkmaker was niet eens onverdiend te noemen, want Barcelona eindigde zwak aan de eerste helft en suste de toeschouwers in slaap. Kort in de tweede helft schrokken de fans weer even wakker, toen Valencia bij de eerste kans na rust direct op voorsprong kwam. Pablo Piatti is weliswaar maar 1.63 groot, maar geloofde in een voorzet vanaf rechts en dook over de stil staande Dani Alves heen, waarna zijn kopbal met een boogje in het doel belandde. Barcelona moest zodoende in de achtervolging en kreeg al snel een strafschop, wegens vermeend hands van Ricardo Costa. Messi maakte vanaf elf meter geen fout en maakte zijn eerste competitietreffer sinds 28 september (!).

Ook deze tussenstand bleef niet lang op het scorebord staan. Nog binnen het eerste kwartier van de tweede helft kwam Valencia opnieuw op voorsprong, ditmaal dankzij een doelpunt van Paco Alcácer, die Valdés kansloos liet met een schitterend schot in de bovenhoek. Barcelona moest dus weer opnieuw beginnen, maar de defensie van Valencia stond goed opgesteld en gaf weinig weg. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg vervolgens met een man minder te staan, wegens een tweede gele kaart voor Jordi Alba, en met tien tegen elf wist Barcelona zich niet meer terug te knokken in de wedstrijd: in blessuretijd kreeg Messi nog wel een enorme kans, maar na een schitterende combinatie schoof hij de bal naast. Barcelona leed daardoor de tweede nederlaag van dit seizoen en de eerste thuisnederlaag in competitieverband sinds 21 april 2012 (Real Madrid, 1-2).