voetbalzone

Barcelona-woordvoerder noemt Vinícius ‘clown die een klap verdient’

Rian Rosendaal25 okt 2023, 14:05
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20
Advertentie

Mikel Camps heeft met een inmiddels verwijderde tweet voor ophef gezorgd in Spaanse voetbalkringen. De plaatsvervangend woordvoerder van het bestuur van Barcelona vindt dat Vinícius Júnior een 'klap' verdient omdat hij zich als een 'clown' gedraagt rondom het nieuwste geval van racisme rondom de aanvaller van Real Madrid. Vinícius werd afgelopen weekeinde racistisch bejegend tijdens de uitwedstrijd tegen Sevilla (1-1) en deed daar na afloop zijn beklag over.

"Er is helemaal geen sprake van racisme", begon Camps dinsdag zijn statement op X. "Hij (Vinícius, red.) verdient een klap omdat hij zich als een clown gedraagt en vedetteneigingen etaleert. Wat hebben die onnodige en zinloze overstapjes op het middenveld trouwens voor nut." De tweet is dus inmiddels verwijderd door Camps, maar circuleert nog wel op diverse plaatsen op het social media-kanaal.

Tweets by FCBarcelona

Ploeggenoot Rodrygo sprak dinsdagavond na het Champions League-duel met Sporting Braga (1-2) zijn afschuw uit over de uitspraken van Camps op X. "Ik weet eigenlijk niet of ik wat mag zeggen, omdat we altijd worden aangemoedigd om niets te zeggen. Maar dit is gewoon zielig. Ik kan er verder weinig aan toevoegen, dit is gewoon lelijk", zo klonk het bij El Chiringuito TV. Vinícius heeft zelf nog niet gereageerd op de bewering van Camps, die zelf ook nog geen tekst en uitleg heeft gegeven.

Zoveelste geval
Het waren ditmaal fans van Sevilla die de Braziliaanse aanvaller onheus bejegenden, nadat hij afgelopen seizoen herhaaldelijk werd uitgescholden vanaf de tribune. Vinícius zei kort daarop in een officieel statement een video te hebben gezien waarop volgens hem duidelijk wordt dat een Sevilla-supporter racistische leuzen uit in de richting van de buitenspeler.

"Complimenten aan Sevilla voor het snelle schakelen en het uitdelen van een straf in wat weer een trieste episode is voor het Spaanse voetbal", zo opende Vinícius zijn verklaring op Instagram over de persoon die een aap imiteerde en heel snel van de tribune werd verwijderd. "Helaas kreeg ik een video onder ogen van een andere racistische daad tijdens de wedstrijd van zaterdag, dit keer door een kind. Het spijt me heel erg dat er niemand is om je op te voeden. Ik investeer heel veel in onderwijs in Brazilië om burgers te vormen die er doorgaans een heel ander houding op nahouden."

"Het gezicht van de racist die werd verwijderd is nu op alle websites te zien, zoals bijna altijd het geval is. Ik hoop dat de Spaanse autoriteiten hun steentje bijdragen en de wetgeving voor eens en voor altijd veranderen. Deze mensen moeten ook strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Het zou een geweldige eerste stap zijn in de voorbereiding op het WK 2030 (georganiseerd door onder meer Spanje, red.). Ik ben in ieder geval beschikbaar om te helpen", gaf de strijdbare Real Madrid-aanvaller mee aan de FIFA.

Reactie Sevilla
Sevilla kwam kort na de ontmoeting met Real met een reactie op het racistische incident omtrent Vinícius. "Sevilla FC wil graag laten weten dat vanwege xenofoob en racistisch gedrag, een bezoeker is geïdentificeerd, uit het stadion is gezet en is overgedragen aan de autoriteiten. Deze persoon krijgt nu te maken met de krachtige interne disciplinaire protocollen van de club en zijn of haar lidmaatschap zal ook per direct worden ingetrokken."

Bezig met laden …